Svi Šajkaši prođoše kroz Lok

Održani 13. “Šajkaški dani“

        U organizaciji Mesne zajednice i Društva “Šajkaška“, a pod pokroviteljstvom Opštine Titel i Mesne zajednice Lok te uz pomoć sponzora u Loku su proteklog vikenda održani 13. “Šajkaški dani“. Ova trodnevna tradicionalna manifestacija, koja se svake godine održava u drugom mestu Šajkaške, okupila je veliki broj učesnika iz svih četrnaest naselja jedinog dela Bačke koji ima svoj istorijski utemeljen naziv. Sve što su mogli da urade, organizatori su učinili izvanredno, jedino nisu mogli uticati na vreme koje im za vikend baš nije bilo naklonjeno. Kroz ovo malo bačko naselje, koje se nalazi između Titelskog brega i Dunava, u tri dana trajanja manifestacije prošlo je, kao učesnika ili posetilaca, više ljudi nego što Lok ima stanovnika. Utisci koji se nose sa druženja iz Loka su izvanredni i najbolja su reklama domaćinima, koji su se svojski potrudili da svakome ugode.


       Manifestacija je kulturno-sportskog karaktera. U kulturnom delu programa učestvovali su pesnici, slikari i kulturno-umetnička društva iz svih naselja Šajkaške. Svake večeri u Domu kulture predstavilo se po nekoliko KUD-ova koji su pred uvek punom salom pokazivali što su naučili. A imalo se što i videti. Uz dva domaća AKUD-a “Lala“ i “Lokvanj“ nastupili su: “Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina, “Šajkaš“ iz Šajkaša, “Đokica Marković“ iz Gardinovaca, “Laza Kostić“ iz Kovilja, “Tiski cvet“ i “Jovan Popović“ iz Titela, “Sveti Sava“ iz Kaća, Ženska pevačka grupa “Nadaljčanke“ iz Nadalja, Plesna grupa “Lala“ iz Gospođinaca i Plesna škola “Zec“ iz Titela.
        Deset šajkaških pesnika govorilo je svoje stihove ali, na žalost, nije bilo publike da ih čuje. To je, možda, i jedina zamerka organizatorima. Učestvovali su: Mirko Žarkov – Ćaša iz Titela (najstariji, ima 80 godina), Jovanka Bekvalac iz Nadalja, Gojko Todorović iz Šajkaša, Miroslav Koledin, Dragan Kolarov i Ljubomir Kazimir iz Kovilja, Velinka Janić – Karanović, Dominka Arsić i Mirko Žigić iz Gardinovaca i Vera Čelić iz Loka.

         Na slikarskoj koloniji učestvovalo je šesnaest slikara: Smiljana Čurić i Tihomir Pešić iz Gardinovaca, Jelica Mijatov i Stevan Dobanovački iz Kaća, Lidija Rođaković, Beba Segedinac i Miroslav Koledin iz Kovilja, Maja Dorokhazi i Ivan Kiš iz Đurđeva, Jovanka Bekvalac i Rajko Stojnić iz Nadalja, Ljubica Ranisavljev iz Titela, Mića Krunić iz Mošorina, Todor Bosić iz Žablja, Đurica Riđički iz Čuruga i Lazar Paroški iz Šajkaša. Oni su u prostorijama osnovne škole, zbog lošeg vremena, tehnikom ulja na platnu slikali motive Loka ili mrtvu prirodu. Pred kraj manifestacije, šesnaest slika izloženo je u predvorju Doma kulture da bi ih videli prisutni učesnici i gosti.

         Takmičenja su se odvijala u nekoliko sportskih disciplina. U malom fudbalu, na školskom igralištu, učestvovalo je šest ekipa od kojih su prvo mesto osvojili Đurđevčani, drugo Vilovčani, a treće Mošorinci. Od deset ekipa u šahu najbilji su bili takmičari iz Žablja, drugo mest je pripalo Titelu a treće Kaću. U gađanju glinenih golubova najuspešniji su bili lovci iz Kaća, zatim Gospođinaca i Titela a takmičili su se još predstavnici Đurđeva, Šajkaša, Mošorina, Vilova i Gardinovaca. Ribolovci su se takmičili u pecanju na plovak. Učestvovale su četiri ekipe sa po dva takmičara. Vremenski uslovi su bili toliko loši da je uspeh što su sve ekipe imale ulov. Najviše su upecali ribolovci iz Vilova, drugi su Gardinovčani, a treći Šajkašani. Domaćini nisu osvojili ni jedan pehar jer su, kažu u šali, sve prepustili gostima i nije bilo nameštaljki, ali su ga zato zaslužili za dobru organizaciju.
        Na kraju trećeg dana manifestacije održana je svečana sednica Skupštine Društva “Šajkaška“ na kojoj je odano priznanje organizatorima, pokroviteljima i učesnicima, a za narednog domaćina “Šajkaških dana“ 2008. godine zvanično je proglašeno Vilovo.
        – Mi smo najmanje naselje Šajkaške, ali imamo veliko srce i trudićemo se da budemo dobri domaćini. Vidimo se dogodine u Vilovu – poručio je Radoslav Bojanić, predsednik Saveta Mesne zajednice iz Vilova.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 22, 10, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *