Naši lesni platoi najstariji u Evropi

Među pedesetak učesnika tradicionalne ekskurzije posvećene geonasleđu Srbije koju je organizovao Zavod za zaštitu prirode više od polovine su bili doktori nauka koji su upoznati sa lesnim profilima Podunavlja.


        – Sagledavajući i uvažavajući naučni, stručni i praktični značaj lesnih oblasti u Srbiji i radeći na njihovoj zaštiti, zaključili smo da je sazreo trenutak da našoj naučnoj i stručnoj javnosti skrenemo pažnju na les, njegove otvorene profile koji su izuzetno vredna arhiva podataka o životnoj sredini Podunavlja u poslednjih milion godina. Cilj nam je da ukažemo na zaštitu lesa ali i potrebu da se preduzme šira akcija na očuvanju riznice podataka u lesu i da se na odgovarajući način valorizuje i predstavi javnosti i lokalnim zajednicama, ističe Srđan Belij, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

        Nakon vožnje brodom uz Tisu i razgledanje istočnog lesnog odseka Titelskog brega za učesnike ove stručne eskurzije prezentovani su pravci razvoja opštine sa posebnim osvrtom na geoturizam vezan za Titelski breg koji je najveća i najznačajnija lesna masa. Prezentaciji su prisustvovali i članovi turističke sekcije iz OŠ „Svetozar Miletić“, a Lidija Amidžić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije je naglasila da će Titelski breg uskoro biti stavljen pod zaštitu države.


        – Najnoviji rezultati istraživanja pokazuju da je to jedan od najznačajnijih paleoklimatskih i paleoekoloških arhiva tokom 650 000 godina na evropskom tlu. To je nesvakidašnje prirodno blago koje imamo, naglašava  dr. Slobodan Marković najveći stručnjak za les u našoj zemlji.

         Naša zemlja će 2009. godine biti domaćin najznačajnijih svetskih istraživača lesa, a Titelski breg i još neki lesni profili biće proglašeni geoparkovima.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 07, 10, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *