Titel – primer dobre prakse

Predstavnici Agencije Sjedinjenih Američkih država za međunarodni razvoj (USAID) posetili su opštinu Titel i obišli Mošorin, mesto gde je prošle godine vođena 38 – dnevna bitka sa ogromnom Tisom.

        Barbara Dejvis, rukovodilac Projekta „Upravljanje vanrednim situacijama i procena ugroženosti na lokalnom nivou“ u Srbiji, u koji je uključena i opština Titel, upoznala je sunarodnike da je opština Titel primer dobre prakse u vanrednim situacijama, te da su njeni predstavnici učestvovali na trodnevnom seminaru koji je u drugoj polovini jula na Paliću organizovala USAID.


        Ovom prigodom potpisan je Memorandum o saradnji sa USAID-om do 2011. Prilikom poseta Mošorinu  članovi delegacije upoznali  su Svetlanu Bedov, Vesnu Janković, Ružicu Nikolić i Vesnu Krunić koje su podnele ogroman teret organizujući volontere, mehanizaciju, obezbeđujući po stotinak obroka za branioce u prošlogodišnjoj borbi protiv poplava. Na pitanje gostiju kako su to uspele izdržati i čemu treba zahvaliti da je sve dobro teklo, osmehujući se, Ružica Nikolić je naglasila da je u pitanju poznati srpski inat ali i savest i sloga ne samo meštana Mošorina nego i drugih mesta u opštini. Objasnile su da su svi građani bili pravovremeno obaveštavani o situaciji na nasipu i imali su pismena obaveštenja šta trebaju raditi u slučaju eventualne evakuacije.


        – Poseta USAID-ove delegacije je priznanje našoj opštini i svim institucijama koje su učestvovale u prošlogodišnjoj odbrani od poplava. Obnovom nasipa na Tisi biće rešen problem koji je prisutan poslednjih decenija. Drago mi je što smo pokazali da se dobro snalazimo u vanrednim situacijama. Jako je bitno da se što pre donesu  zakoni u ovoj oblasti, jer bi na taj način obezbedili obavezu, a ne dobrovoljnost institucija ili pojedinaca u kriznim situacijama, ističe Milivoj Petrović, predsednik opštine Titel.


       Prilikom ove posete delegacija opštine Titel, kao primer dobre prakse pozvana je u Kruševac na Simpozijum posvećen upravljanju u vanrednim situacijama na kome će učestvovati ambasador SAD u Beogradu, predstavnici Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede, „Vode Vojvodine“.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 03, 10, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *