Srednja škola ''22. oktobar'' u Žablju

Dobrim uslovima rada do još boljih rezultata

        Srednja škola “22. oktobar“ u Žablju obrazuje učenike u sedam profila: opšti tip gimnazije, ekonomski tehničar, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, kuvar, konobar, mehaničar grejne i rashladne tehnike i automehaničar. U prve razrede su planirali da upišu 150 učenika i to su ostvarili već u prvom krugu, upisavši svega četiri učenika manje. Zato je drugi krug njima bio samo formalnost, jer su kvotu već prebacili za deset pa tako sada imaju upisanih 160 učenika. To, prema rečima direktora Miodraga Janjoša, samo znači da su dobro i pažljivo odabrana zanimanja za koja pripremaju decu, jer je ove krizne godine u osmim razredima u osnovnim školama na teritoriji opštine Žabalj bilo čak 52 učenika manje! Upisano je pet odeljenja, a prema obrazovnim profilima situacija je sledeća: gimnazija 30, ekonomski tehničar 36 (+6), mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje 30, kuvar 15, konobar 18 (+3), mehaničar grejne i rashladne tehnike 16 (+1) i automehaničar 15 učenika. Iako je Šajkašu ovo najbliža srednja škola, ove godine je u Žablju upisano svega četiri učenika u prve razrede. Postoji autobuska linija koja funkcioniše samo za vreme trajanja nastave i koja učenike prevozi do Šajkaša.

        I ove godine Srednja škola “22. oktobar“ iz Žablja nastavlja sa dobrim rezultatima na učeničkim takmičenjima. Obraz škole je osvetlala Ljiljana Gojkov, učenica trgovačke škole, koja je republički prvak, a spremala ju je profesor ekonomske grupe predmeta Mirjana Grković. Tu je i učenik Budisav Beljanski iz Gospođinaca, koji je osvojio peto mesto na republičkom takmičenju automehaničara. I to je izvanredan uspeh, ako se uzme u obzir da je na takmičenju učestvovalo preko 120 škola. Prošle godine republički prvak iz biologije bila je Bojana Blagojević.
         -Teško je biti prvi u jednoj školi, a kamoli u Republici. Kome to nije jasno, neka izađe na crtu i neka proba da to ostvari – kategoričan je direktor Janjoš.
          Nastava u Srednjoj školi “22. oktobar“ u Žablju odvija se samo u prepodnevnoj smeni, što je velika prednost za sve njene polaznike. Prošle godine uvedeno je centralno grejanje u školi, a ove godine grejanje bi trebalo da se završi u školskim radionicama. Otvoren je i multimedijalni kabinet, dva video bima (jedan prenosivi), grade se dve velike učionice u školskim radionicama gde se završava i mokri čvor.
        -Sa novim investicijama i proverenim nastavnim kadrom garantujemo još bolje stručno obrazovanje naših učenika, koji svojim znanjem i umećem afirmišu sebe, našu školu i našu malu sredinu – rekao nam je na kraju direktor Miodrag Janjoš.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 05, 08, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *