Predstavnici društva srpsko-norveškog prijateljstva na „Pečurkijadi“

Gosti ovogodišnje ločke „Pečurkijade“ bili su i predstavnici Društva srpsko-norveškog prijateljstva predvođeni gospođom Kirkom Gečevski.


        Za one slabije upućene da napomenemo da je ovo Društvo nastalo od slične organizacije jugoslovensko-norveškog prijateljstva koju su formirali naši internirci koji su za vreme Drugog svetskog rata bili u logorima i na prisilnom radu u Norveškoj. Našim ljudima u nevolji mnogo su tada pomagali Norvežani, a brojne internirce su spasili i od sigurne smrti. Nakon raspada SFR Jugoslavije ova se organizacija transformisala u Društvo srpsko-norveškog prijateljstva. I u samoj Norveškoj postoji slična organizacija, Društvo norveško-srpskog prijateljstva. Ova dva društva imaju dobru međusobnu saradnju. U Gornjem Milanovcu postoji Norveška kuća koja ove godine slavi dve decenije postojanja pa se očekuje dolazak stotinjak Norvežana, a i naši ljudi često posećuju ovu skandinavsku zemlju.

         – Pre dve godine u Titelu je formiran ogranak Društva srpsko-norveškog prijateljstva čiji je predsednik Stevan Gečevski, pa smo na njihov poziv došli i evo nas i u Loku. Iako nismo ni znali za ''Pečurkijadu'', mnogo nam se dopala pa se nadamo da ćemo doći i dogodine. A mi evo i vas pozivamo na dvadesetogodišnjicu Norveške kuće koja će se obeležiti u septembru – rekla je gospođa Gečevski.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 02, 08, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *