Oboriti studiju i ne dozvoliti eksploataciju peska

Konferencija za novinare u Gardinovcima

          GARDINOVCI: Odbor za ekologiju Mesne zajednice Gardinovci, koji vodi akciju sprečavanja nameravane eksploatacije peska u sred plodne zemlje gardinovačkog atara od strane “Res trejda“ iz Novog Sada, održao je u sredu, 27. juna, konferenciju za novinare. Konferenciji su prisustvovali Milivoj Petrović, predsednik Opštine Titel, Stevan Gečevski, opštinski načelnik za privredu, jeromonah Nikanor, predstavnik manastira Kovilj te brojni građani Gardinovaca i ostalih naselja koji su svojim prisustvom dali podršku Odboru.


Rupa iz koje je vađen pesak površine od “samo“ pola hektara

          Vladimir Marković, predsednik Odbora za ekologiju i Lovačkog društva “Zec“, upoznao je prisutne sa problemima oko namere “Res trejda“ da eksploatiše pesak na gotovo 95 hektara plodne zemlje (druga i treća klasa) i ukazao na posledice koje iz toga mogu proisteći. Stav je Odbora da Gardinovčani ni po koju cenu neće dozvoliti eksploataciju peska u svom ataru.

          Najdetaljniju analizu Studije za eksploataciju peska i njenom uticaju na životnu sredinu, koju je za “Res trejd“ uradio Institut za preventivu iz Novog Sada, dao je Milorad Jovančević, opštinski delegat iz Šajkaša. On je na osnovu niza citiranih  nelogičnosti i grešaka Studiju nazvao “skandaloznom“, tvrdeći da oni koji su je pisali nisu ni bili na terenu. Ona je, prema Jovančeviću, rađena u prepisivačkom stilu kombinujući delove više različitih studija, što ne bi prošlo ni kao seminarski studentski rad. Zato Studiju neće biti teško oboriti, a onima koji su je radili treba oduzeti licencu, što je stav i Ekološkog pokreta grada Novog Sada.


Sto hektara oranice na kojoj planiraju vađenje peska

          Prema jeromonahu Nikanoru, ovakve ogromne rupe površine skoro sto hektara, dubine od pet do sedam metara, u sred plodnog zemljišta, nema nigde u Vojvodini. Ona bi stvorila brojne probleme žiteljima okolnih naselja i samom manastiru. Posebno bi bila ugrožena kapela sv. Petke sa čuvenim hrastom koja se nalazi uz sam put kojim bi prolazila teška teretna vozila a koja je simbol Kovilja i manastira kao i sama manastirska zdanja čiji tragovi datiraju još iz dvanaestog veka. Oni koji su ponudili ovakvu Studiju su totalno neozbiljni i zato im ne bi trebalo dozvoliti da ostvare svoje namere.

          Milivoj Petrović tvrdi da mu nije poznato da je Studija stigla u Opštinu te da je zato nisu mogli dati javnosti na uvid. Pošto je protekle sedmice bio na službenom putu u inostranstvu, nije mogao da prisustvuje skupovima koje je organizovao Odbor. Predložio je predsedniku Odbora da odabere nekoliko članova koji bi, u koordinaciji s njim, obišli više instance pokrajinske i republičke vlasti i intervenisali na ključnim mestima.

          Gardinovčani pripremaju i peticiju protiv eksploatacije peska. Od 850 punoletnih meštana ovog sela peticiju je do sada potpisalo njih 670, a među njima je i potpis Milivoja Petrovića, predsednika Opštine.

          Prigovori na Studiju se u produženom roku primaju do 1. avgusta, a javna rasprava će se održati 2. avgusta 2007. godine u prostorijama Pokrajinskog sekretarijata za ekologiju i održivi razvoj u Novom Sadu.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 28, 06, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *