Kruna obeležavanja jubileja

22. juna počinje 7. tradicionalni međunarodni kadetski memorijal „Živko Kondić“ u Kaću

OFK Jugović, osnovan 1912. godine, ubraja se među najstarije klubove u zemlji i jedan je od retkih koji poseduju originalan dokument o osnivanju. Stara i požutela hartije nemi je, ali ubedljivi svedok da je 16. avgusta te godine, sa početkom u dva časa popodne, održan sastanak „Kaćkog sport kluba“. Krajem maja ili početkom juna 1926. godine klub dobija ime Sport klub „Jugović“, nakon što je samo devet igrača odigralo celu utakmicu, pa su govorili „nas devet pobedismo kao devet Jugovića“.


Prva fotografija SK „Jugović“ snimljena 1927. godine
Stoje sa leva na desno: Živan Isakov, Rada Jovanov,
Andrija Miljkov, Gavra Putnik, Stevan Pesirac, Dušan Stajić.
Srednji red: Živan Kuzmanov Marko, Đurika Najman, Mita Strajinić Mića.
Sede: Bela Kompoš, Božidar Kuzmanov, Dragutin Jovanović.

Ove godine mali, ali ugledni sportski kolektiv obeležava jubilej 95 godina od osnivanja, u okviru koga su planirane brojne manifestacije. Tim povodom, u Kaću je 22. maja, na Dan Mesne zajednice i Slave hrama Svetog oca Nikolaja, gostovao seniorski pogon FK Vojvodina, dvostrukog prvaka SFRJ i ovogodišnjeg finaliste Lav kupa Srbije, dok je mlada reprezentacija Srbije, pred odlazak na Evropsko prvenstvo u Holandiju, 2. juna održala trening na Sportskom centru „Siget“, kome je prisustvovalo preko 1000 ljubitelja fudbala iz Kaća, Novog Sada i okoline. Tokom maja i juna održan je i 6. tradicionalni „Jugović kup“ za mlađe kategorije, na kome je u pet uzrasnih selekcija učestvovalo preko 80 klubova i škola fudbala iz cele Srbije. Za 16. avgust, na dan osnivanja Kluba, planirana je svečana Skupština, a tokom jeseni u goste Kaćanima biće pozvani i najveći srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan.

Ipak, krunu obeležavanja jubileja predstavlja Sedmi međunarodni kadetski memorijalni turnir „Živko Kondić“, koji se održava od 22. do 24. juna. Na ovoj međunarodnoj smotri mladih fudbalera učestvuju Slavija iz Srpskog Sarajeva, Partizan iz Beograda (prvak Kadetske lige Srbije), Vojvodina iz Novog Sada (prvak Kadetske lige Vojvodine i prošlogodišnji pobednik turnira), Novi Sad iz Novog Sada, Banat iz Zrenjanina i domaći Jugović. Novi Sad, Jugović i Partizan su svrstani u A grupu, dok su u B grupi Vojvodina, Banat i Slavija. Uz napomenu da je Sportski centar „Siget“ u Kaću jedan od najlepših i najurednijih, a glavni teren među najkvalitetnijim u Vojvodini, sigurno je da će ovaj turnir biti organizovan na zaista visokom nivou.

U petak, 22. juna, nakon dočeka gostiju iz Srpskog Sarajeva i svečanog otvaranja koje je zakazano za 17 časova, u prvom meču, od 17/30 časova, sastaju se Novi Sad i Jugović, a od 19/00 časova igraju Vojvodina i Banat. U subotu, 23. juna, u 9 časova je planiran odlazak na groblje i polaganje cveća na grob Živka Kondića, a u takmičarskom delu na programu su mečevi između Vojvodine i Slavije od 9/30 časova, odnosno između Novog Sada i Partizana od 11 časova. Popodne, od 17/30 sastaju se Banat i Slavija, a od 19 časova Jugović i Partizan. Utakmice za plasman igraju se u nedelju, 24. juna: u 15/30 počinje meč za peto mesto, u 17/00 igra se susret za treće mesto, dok je veliko finale zakazano za 18/30 minuta, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika, uručenje priznanja i nagrada, kao i svečano zatvaranje turnira. 

ŽIVKO KONDIĆ – TVORAC MODERNOG JUGOVIĆA

Plemenito srce Živka Kondića, tvorca modernog Jugovića, prestalo je da kuca 9. marta 1994. godine. Živko Kondić je, bez sumnje, jedna od najistaknutijih ličnosti u čitavoj istoriji kaćkog fudbala i nemoguće je u nekoliko rečenica opisati njegov doprinos u popularizaciji fudbalskog sporta u ovom mestu.

U rad kluba uključio se 1974. godine, a u narednih dvadeset godina u nekoliko navrata bio je predsednik OFK Jugović i Sportskog društva Jugović. Do poslednjeg dana života svakodnevno se hvatao u koštac sa problemima koji su stajali pred njegovim voljenim klubom. Njegov doprinos u stvaranju osnovnih uslova za rad, organizaciji kluba i postizanju takmičarskih rezultata bio je nemerljiv i nenadoknadiv.

Pod njegovim vođstvom, OFK Jugović je postigao najveće uspehe u svojoj gotovo stogodišnjoj istoriji. U relativno kratkom vremenskom periodu, klub je prešao put od Novosadske lige prvi razred, preko Područne lige Novi Sad i Novosadsko-sremske zone, do Vojvođanske lige Zapad, gde se i danas takmiči, 13 godina nakon što je Živko zauvek napustio Sportski centar „Siget“.

Posebno treba istaći privrženost i ljubav koju je gajio prema mlađim kategorijama, uvek se trudeći da im obezbedi uslove za rad i tako stvori bazu za uspešan razvoj Kluba.

Ekipa OFK „Jugović“ pred start prvenstva 1977. godine
U OVO VREME JE VEĆ POČELO UDARANJE TEMELJA MODERNOM „JUGOVIĆU“

Autor: Goran Nakomčić
Datum: 21, 06, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *