Kovilj rasadnik pisane reči

Promocija knjige Nikole Z. Nedića

        Krajem protekle sedmice u Svetosavskom domu donjokoviljske crkve održana je promocija knjige “Kovilj rasadnik pisane reči“ koju je priredio Nikola Z. Nedić. Knjigu je objavilo Udruženje srpskih književnika u otadžbini i rasejanju USKOR iz Beograda i “Koviljski kulturni krug“, koji deluje pri Mesnoj organizaciji penzionera u Kovilju. Štampana je u 500 primeraka u Štampariji “Laza Kostić“ u Kovilju.

           O knjizi su govorili Miloš Anđelić, lektor i predsednik USKOR-a, Zdravko Ivanković, recenzent, Mira Lilić, književnik, Vera Čelić iz Loka, član Udruženja književnika Srbije, Mirko Žigić, književnik iz Gardinovaca i Nikola Nedić priređivač. Svoje stihove su govorili Miroslav Koledin, Milenko Samočeta, Dragoslav Kolarov, Ljubomir Kazimir i Đoka Varenika dok je Koledinovu “Promotivnu pesmu“ čitala Dana Sremac. Učesnike programa i brojne posetioce muzikom i pesmom pozdravili su koviljski tamburaši. 

          Knjiga “Kovilj rasadnik pisane reči“ predstavlja vredan zapis o jednom naselju, njegovim ljudima i znamenitostima. U prvom delu, iz pera nekoliko autora, predstavljen je Kovilj, Koviljski rit, Manastir, ali i naravi koviljske kroz nisku bećaraca. U drugom delu mesto su našli članovi “Koviljskog kulturnog kruga“, svojim delima i kratkim biografijama. Predstavljeni su, takođe, i mladi kao i počasni članovi “Kruga“. I na kraju “Koviljčani kroz vremeplov“ predstavlja podsetnik na znamenite ljude iz ovog mesta koji su svojim delima prešli lokalne i dosegli nacionalne okvire, poput Laze Kostića, Stevana Pešića, Lasla Gala, Jovana Ćuluma i drugih.

          Ovo je lep primeri drugim sredinama da ostave zapise o svojim mestima, znamenitostima i poznatim ljudima.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 17, 06, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *