Anjini crteži i boje

Dok njeni stariji drugari jedva mogu da pokažu i osnovne boje 28 mesečna Antonija Anja Beuk zna i nijanse, a njeni crteži su uzrasta dece između četiri i sedam godina.

        U Predškolskoj ustanovi „Plavi čuperak“ u najmlađoj uzrastnoj grupi je desetak preslatkih mališana od godine do tri godine. O njima se brinu vaspitačice Branka Padejski i Mira Selaković. One objašnjavaju da Anja ima najbogatiji rečnik, da odgovara punim rečenicama, i ima prebujnu maštu. Taj dan je bila Jagodica Bobica, juče je bila Kajsija, pa …  Pitaju Anju koje su boje na njenoj ogrlici. -Ima zuta, sveto plava, tamo plava, zejena, civena… nabraja ova plavooka devojčica. Vaspitačice naglašavaju da su deca u grupi uz Anju naučila osnovne boje.

       Obradovala se kada su im podeljeni listovi i flomasteri da crtaju. Crvenim flomasterom Anja je crtala sebe, Branku, Doru. Po oceni dečijih psihologa Anja je u fazi „punoglavaca“, a koja je karakteristična za decu stariju od četiri godine. Crta glavu, oči, nos, usta, uši, kosu, ruke su pored ušiju, a noge su bez trupa na pravom mestu. Međutim, portret dede koji je radila za njegov rođendan je drugačiji, izdužen.

        – Kada radim, Anja je često pored mene i zapitkuje. I mene je iznenadila sa svojim crtežima, a pogotovo da zna i nijanse – rozu, narandžastu, sivu, ljubičastu, priča Ela Beuk, akademski slikar, Anjina mama.

 

        Kažu da iver ne pada daleko od klade, a možda se rodio jedan veliki slikar.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 30, 05, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *