Dani kulture u Mošorinu

Slikari i folkloraši obojili Mošorin

          MOŠORIN: Nadaleko čuvena crkvena i seoska slava Duhovi u Mošorinu i ove je godine bila u znaku kulture. Dvodnevne Dane kulture obeležile su tri manifestacije: slikarska kolonija “Kolarićevi dani“ u organizaciji Društva “Šajkaška“, smotra dečijih folklornih ansambala Deca čuvari tradicije “Đeram“ i festival folklora za odrasle u organizaciji mošorinskog AKUD-a “Prota Svetozar Vlaškalić“. Park ispred zgrade Mesne zajednice, gde su se održavali glavni programi, bio je pretesan da primi sve koji su želeli da uživaju i lepotama igre, pesme, muzike i boja koje su im priuštili slikari i folkloraši.
          U subotu, već u prepodnevnim časovima okupili su se slikari trećeg zsaziva Likovne kolonije “Kolarićevi dani“ i zauzeli odabrana mesta po Mošorinu, na bregu u na Tisi. Petnaest slikara iz čitave Šajkaške četkicom i bojama prenosili su mošorinsku stvarnost na platno. Učesnici trećeg saziva su: Rajko Stojnić i Jovanka Bekvalac (Nadalj), Đurica Riđički (Čurug), Todor Bosić (Žabalj), Maja Dorokhazi, Vladimir Doroghazi i Miroslava Ramač (Đurđevo), Stevan Dobanovački (Kać), Lidija Rođaković, Leposava-Beba Segedinac, Miroslav Koledin i Giga Đuragić Dile (Kovilj), Lazar Paroški (Šajkaš), Ratomir Simić (Gardinovci) i Mića Krunić (Mošorin). Slikari su bili motivisani tako da je nastalo gotovo dvadesetak veoma lepih radova koje su ljubitelji ove umetnosti mogli videti na izložbi u nedelju, u parku u centru sela. Organizator slikarskog druženja, u ime Društva “Šajkaška“, bila je Jovanka Bekvalac a domaćin Mića Krunić.

         Istog dana u popodnevnim časovima okupili su se najmlađi folkloraši koji su se Mošorincima i njihovim gostima predstavili defilujući glavnim šorom u okviru manifestacije Deca čuvari tradicije “Đeram“. Impresivno je delovala duga kolona oko pet stotina mališana u narodnim nošnjama koja se putem kretala uz pesmu u svirku. Na bini u centru sela nastupile su najmlađe grupe iz desetak društava, koje su svojim umećem predstavile društva i naselja iz kojih dolaze. Tako su se deca iz KUD-a “Stevan Petrović Brile“ iz Stejanovaca predstavila vlaškim igrama, KUD “Sloboda“ iz Rumenke igrama iz Srbije a KUD “Mladost“ iz Konaka igrama iz Levča i Trstenika. Vlaške igre su izveli i članovi Plesne škole “Zec“ iz Titela a KUD “Đurđevak“ iz Farkaždina igrama iz Šumadije i Leskovca, dok je Dom kulture iz Idvora predstavljen igrama iz Banata. Mališani KUD-a “Jovan Jovanović Zmaj“ iz Iriga izveli su igre iz Slavonije, KUD “Branko Radičević“ iz Siriga igre iz Banata a domaćini iz AKUDA “Prota Svetozar Vlaškalić“ predstavili su se igrama iz Bačke i “Ćirinom zavrzlamom“ što je bio i njihov prvi javni nastup. Bilo je tu još skečeva i džez baleta. Manifestacija nije bila takmičarskog karaktera, ali su svi bili pobednici. Najmlađi su pokazali veliku želju i umeće za očuvanjem naše kulturne baštine.

          U nedelju,  drugog dana Duhovskih svečanosti, u kasnim popodnevnim časovima nastupili su odrasli članovi KUD-a “Plažane“ iz  Plažana kod Despotovca, Srpski folklorni ansambl Doma kulture iz Debeljače i domaćini iz AKUD-a “Prota Svetozar Vlaškalić“. Mošorinci su izveli bačke igre, niški čoček i igre i pesme iz Niša i Leskovca, prijatelji iz Plažana izveli su igre iz Leskovca, Šumadije i gradsake igre dok su gosti iz Debeljače prikazali igre iz Krajišta i Vranja te vlaške igra. Dramska sekcija domaćeg AKUD-a predstavila se sa nekoliko skečeva. Folklorni deo duhovnih svečanosti organizovao Je AKUD “Prota Svetozar Vlaškalić“ na čelu sa predsednikom i koreografom Ljubinkom Krunićem.
          Manifestacija “Dani kulture – Mošorin 2007“ opravdala je očekivanja meštana i njihovih gostiju. Ovu dvodnevnu manifestaciju pomogli su: Mesna zajednica Mošorin, Opština Titel, Pro Kredit banka, Mesna zajednica Titel, Dom zdravlja Titel, Osnovna škola Mošorin i mnogi građani i organizacije koji nisu želeli da se pominju.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 28, 05, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *