Jadžent – igra budućnosti

Jadžent je praktično kombinacija igara sa loptom, moderna i brza igra, sa novim pravilima, koja insistira na kuturnom ponašanju je od ove školske godina uvedena u školski program u Slovačkoj.

        Autor ovog sporta je Janko Pavlis, profesor fizičke kulture u Tehničkoj školi u Temerinu. – Jadžent je sportska igra sa loptom koju sam zaštitio 18. februara 1993. godine. To je sport koji ne traži  posebne uslove. Koriste se svi rekviziti kao u odbojci – lopta, teren, mreža koja je podignuta na visinu kao u tenisu od jednog metra sa visinskom barijerom od 2,43 m koliko je visina postavljene muške odbojkaške mreže, priča Janko Pavlis koji je i trener u klubu JP ’93 iz Temerina čiji su članovi  sa kolegama Jadžent kluba iz Siriga odigrali promotivnu utakmicu za titelske srednjoškolce.
        Igra se 3 puta po 20 minuta, za svaku ekipu startuje po 12 igrača oba pola. U pauzama je obevezno izvođenje žive muzike, u cilju objedinjavanja sporta i kulture.Pavlis kaže da je jadžent sve zastupljeniji u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, a pre desetak dana u Poljskoj je zvanično osnovan prvi klub. U našoj zemlji zvanično je registrovano 7 klubova pri Ministarstvu sporta, a Jadžent savez svake godine organizuje državna prvenstva.
        Robert Dekar, Luksemburžanin, predsednik Evropske federacije fiskulturnika ima samo reči hvale za ovaj sport. U Mađarskoj se održavaju međunarodni jadžent turniri, a Temerin je svake godine domaćin jadžent kampa.
       
Titelski srednjoškolci u početku su sramežljivo ulazili u teren da bi se kroz konkretnu igru upoznali sa ovim sportom. – Ovo je igra koja zavređuje da se uvede u škole, interesantna je, živa, okretna, novo je uvek interesantno za mlade. Zanimljiva za mladiće, devojke, igra bez grubosti sa strogim pravilima, tvrdi Jovica Kojić, profesor fizičke kulture iz Titela.


Autor: Dušanka Buvač
Datum: 25, 04, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *