Osnovano Društvo srpsko-ruskog jedinstva „Titel“

Titel: Posle višemesečnih priprema i aktivnosti konačno su obavljene sve radnje oko registracije srpsko-ruskog društva u Titelu. U Agenciji za privredne registre upisano je Društvo srpsko-ruskog jedinstva „Titel“ kao dobrovoljno udruženje građana za razvijanje i negovanje prijateljstva i svestrane saradnje između srpskog i ruskog naroda.

        Na pitanje zašto srpsko-rusko društvo odgovara Svetozar Ikonov, predsednik Društva, po zanimanju nastavnik ruskog jezika u penziji i dugogodišnji javni i kulturni radnik iz Titela.
        – Ovo nije, isključivo, retoričko pitanje, već pitanje koje ima smislen odgovor. Ovo je pitanje slobode izbora, a ako hoćete i familijarno pitanje, jer i Srbi i Rusi pripadaju velikoj slovenskoj porodici naroda. Ali, svi procesi kroz koje su prošla i prolaze ova dva naroda u svome razvoju govore o njihovim sličnostima i podudarnostima. Istorijski susreti Rusa i Srba odvijali su se u širim, evropskim okvirima. U tom pravcu će i naše Društvo osvetljavati sva srpsko-ruska preplitanja i rusko-srpska susretanja, ponajviše, kulturno-istorijska. I Titeljani imaju svoje mesto u istorijskim susretanjima Srba i Rusa. Srbi su 1704. poslali caru Petru Velikom u Petrograd jednog od svojih najuglednijih ljudi, komandanta Titela, kapetana Panteliju Božića. Bio je to prvi srpski diplomata u novijoj srpskoj istoriji. Posle pada carizma u Rusiji 1917. u Titelu se našla nevelika grupa Rusa, izbeglica. Oni su deo sebe ugradili u titelsku kulturu, privredu, sport… – ističe Ikonov.
        Sa aktivnostima oko osnivanja društva krenulo se još prošle godine kada su Titel, najpre, posetili predstavnici sličnog udruženja iz Beograda i onovremeni ataše za kulturu ambasade Rusije u Beogradu Oleg Buldakov. Vrhunac aktivnosti je bila poseta ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Konuzina Titelu i razgovori koje je vodio sa privrednicima Titela u trenažnom centru „Titel-Agro“. Titeljani su u decembru 2009. uzvratili posetu gostovanjem u Ruskom domu sa kulturno-umetničkim programom u okviru programa „Gradovi i regioni Srbije gosti Ruskog doma“. U prepunoj sali ovog zdanja titelski pesnici, aforističari, folklorni igrači, slikari i pevači predstavili su deo kulturne baštine svoga kraja.
        Ikonov ističe da Društvo trenutno ima stotinak članova, uglavnom iz Titela, i da su to sve čestiti ljudi, da među njima ima ljudi ideološki neobojenih i sa ideološkim opredeljenjima. U planu je osnivanje podružnica u drugim naseljima opštine Titel.
        – Osnovni zadaci Društva jesu da deluje na stvaranju klime za razvijanje međusobnih neposrednih i posrednih odnosa između privrednih i kulturno-obrazovnih organizacija, institucija i pojedinaca dvaju naroda koji su od obostranog interesa. Programom aktivnosti Društva, ističe Ikonov, predviđeno je gostovanje ruskih umetnika u Titelu, ali zbog nemanja odgovarajućeg prostora saradnja na tom planu, za sada, nije moguća. Postojala je mogućnost da u saradnji sa Društvom iz Beograda, na čijem je čelu Ivana Žigon, oko Uskrsa gostuje hor iz Sankt Peterburga, ali je otpala zbog toga što jedina sala, sala bioskopa, nije za korišćenje.
       – Sada kada smo i formalno ozakonili svoje postojanje, kaže Ikonov, stekli su se uslovi da krenemo u ostvarivanje programa, pa tu očekujemo i saradnju sa lokalnim vlastima, privrednim društvima i pojedincima. Posebno ističem da Društvo može da ima individualne i kolektivne članove. Članom Društva može postati svaki punoletan građanin Srbije i Rusije koji prihvata Program i Statut Društva. Privredna društva, i druge institucije i organizacije koje su zainteresovane za delovanje Društva postaju kolektivni članovi na osnovu odluke njihovog ovlašćenog organa.
        Da podsetimo da je Društvo neprofitno, nepolitičko i nevladino udruženje sa pravima, obavezama i odgovornostima u skladu sa Zakonom i drugim pravnim propisima. Zainteresovani za učlanjenje u Društvo mogu da se jave lično predsedniku Društva ili na telefone 021/860-254 i 063/87-52-306.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 25, 06, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *