Rešenje za kanalizaciju stiže iz Mađarske

Problem koji imaju sa kanalizacijom pojedine novosadske mesne zajednice uskoro bi mogao biti rešen.

        Naime, predsednici Saveta mesnih zajednica Kać, Budisava i Rumenka trebalo bi da sredinom aprila otputuju u Mađarsku i „uživo“ vide kako funkcioniše sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji je nedavno u Novom Sadu promovisala jedna francuska firma. Ukoliko se ispostavi da sistem odgovara potrebama ovih mesnih zajednica, trebalo bi da usledi realizacija, odnosno potpisivanje predugovora o kupovini sistema za prečišćavanje otpadnih voda.
        – Cena ovog sistema u zavisnosti od njegovog kapaciteta kreće se između jednog i dva miliona evra. Kako se radi o izuzetno velikim sredstvima jasno je da odluku o eventualnoj kupovini nećemo doneti sami. U Mađarskoj bi trebalo da se upoznamo sa biološkim sistemom prečišćavanja otpadnih voda, a ono što već sada znamo jeste da su ti sistemi tolikog kapaciteta da bi pored otpadnih voda u Rumenci prečišćavali i otpadne vode iz Kisača i Stepanovićeva – kazao je predsednik Saveta MZ „Rumenka“ Branislav Popović, najavljujući da postoji mogućnost da se prezentacija rada sistema u narednim mesecima održi i u samoj Rumenki.
        Sistem koji bi eventualno zadovoljio potrebe mesnih zajednica Kać i Budisava mora odgovarati potrebama naselja koja broje oko 15.000 stanovnika. Time bi problem kanalizacionih voda u Kaću i Budisavi bio rešen. Inače, reč je o prečistaču koji je izrađen od posebne vrste plastike u kojoj se nalaze razne vrste biljaka i cveća koje prečišćavaju fekalne vode. Povoljnost u odnosu na druge sisteme, ovaj koji je ponudila neimenovana francuska firma, osim toga što je ekološki potpuno bezbedna leži i u činjenici da bi u relativno kratkom roku bio „u funkciji“. Naime, ukoliko na tenderu za nabavku prečistača pobedi baš ova francuska firma, tvrdi se da bi za puštanje prečistača u rad bilo potrebno oko šest meseci.

N. Ć. (Sina)
Preuzeto sa sajta Glas javnosti

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 30, 03, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *