Ovčarijada u Sakulama

Sakule – jedanaesta “Ovčarijada” svojevrsna turističko privredna manifestacija u Sakulama, selu sa 2000 stanovnika, okupila je do sada najveći broj učesnika, ali i posetilaca.

        – Kada smo počinjali pre 11 godina cilj nam je bio da deo tradicije ovog ovčarskog kraja sačuvamo, ali i da radimo na unapređenju ovčarstva, a poslednjih godina i stočarstva. Nismo pretpostavljali da će manifestaciju  ove godine, i pored lošeg vremena, posetiti  više od 5000 ljudi iz svih delova Vojvodine, priča Radovan Ikonov, nastavnik matematike u ovdašnjoj školi i jedan od organizatora ove manifestacije.
        
Po tradiciji najveći interes posetilaca privukla je trka magaraca. U tri kategorije nadmetalo se tridesetak  takmičara iz Pančeva, Opova, Sakula, Vilova, Vršca, Kovilja… Konjički klub iz Pančeva je osvojio magarca i titulu najboljeg. I bicikl  u kategoriji najmlađih otišao je u ruke njihovoj takmičarki. U seniorskoj kategoriji  se nadmeću stariji od 16 godina. Pero Stupar, 80 – godišnji ovčar iz Opova, osvojio je  treće mesto. Održano je i  takmičenje u pucanju bičevima u muškoj i ženskoj konkurenciji. „Ovačarski dan“ imao je  tradicionalnu izložbe stoke, na kojoj  su stručnjaci Instituta za stočarstvo ocenjivali krave i ovce. Održana je i smotra pulina – ovčarskih pasa. – Prvi put sam na ovoj manifestaciji. Dobra organizacija i što je jako bitno prisustvo svih poljoprivrednih i stočarskih instituta. Njen veliki značaj je što stočari imaju priliku da se edukuju, pogotovo kada je u pitanju selekcija goveda i ovaca, ističe Mile Rošul, apsolvent veterine.
        Aktiv žena Sakula priredio je izložbu starih fotografija i svečane odeće koja se nosila između dva rata. Predstavile su se i vredne žene iz Perleza, Idvora, Mužlje, Tomaševca, Idvora, Opova. Na slikarskoj koloniji učestvovalo je deset akademskih slikara. U centru sela na velikoj bini smenjivalo se preko 250 amatera iz folklornih društava iz Sakula, Borče, Opova, Crepaje, Knićanina, Perleza i Titela.
        Desetak kotlića je bilo potpaljeno, a  majstori iz Zrenjanina, Vršca, Opova, Sakula su se nadmetali ko će skuvati najbolji čobanac od ovčijeg mesa.
        Ovčarski dan je počeo promocijom knjige „Banatska čitanka“ Radivoj Šejtinca, a završen je ovčarskim balom uz prisustvo preko 500 zvanica, a tradicionalna  glavna nagrada pule – mladunče od magarca otišla je ovaj put u Pančevo.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 27, 03, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *