Mošorinci i Šajkašani dali krv

U prvoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Mošorinu, koju je organizovao Opštinski odbor Crvenog krsta iz Titela u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Novog Sada, održanoj u četvrtak 1. marta, Mošorinci i Šajkašani su imali priliku da pokažu svoju humanost na delu.

        Bilo je onih koji prvi put učestvuju u akciji, pa do veterana, kako po broju davanja, tako i po godinama. Nekoliko ih je imalo i po šezdeset godina, ali je zato nedostajalo mladih koji bi takođe mogli na ovaj način pomoći sebi i drugima. Prema rečima doktorke Zorane Budakov, iz Zavoda za transfuziju krvi, javilo se 35 davaoca, a samo je jedan odbijen.
Stanimir Dzambas Ciga         Stanimir Džambas – Ciga
iz Mošorina, dosad je krv dao 84 puta pa je rekorder u ovoj grupi:
        – Prvi put sam krv dao 1977. godine kad mi je ujak bio na operaciji, a bolnici je nedostajalo ove dragocene tečnosti. Nakon toga događaja redovan sam davalac krvi. Uvek sam učestvovao u ovakvim akcijama u firmi u kojoj sam radio, a pošto već pet godina nisam u stalnom radnom odnosu, u Mošorinu ne samo da redovno dajem krv nego sam i jedan od organizatora. Krv je, pre svega, dobro davati radi vlastitog zdravlja, a uz to pomaže se i drugima. Bilo bi dobro da se u akcije uključi što više mladih.
Julka Zolotic         – Krv dajem prvi put i sve protiče u najboljem redu – kaže Julka Zolotić iz Šajkaša. –Svima bih poručila da se uključe u ovakve akcije u kojima pomažu sebi i drugima.
        Doktorka Budakov nije krila zadovoljstvo akcijom najavivši da će za tri meseca ponovo biti u Mošorinu, očekujući da će odziv građana biti još veći.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 02, 03, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *