Iz Opštinskog suda

Zbog vožnje pod uticajem alkohola 12 kazni zatvora

        Zbog odlaska sanitarnog inspektora u penziju u prošloj godini  nije  podnet ni jedan  zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a što nije odraz stvarnog stanja na terenu, ističe na početku razgovora za Novosti Mirjana Ivkov, predsednik  i sudija Organa za prekršaje.
        – I u prošloj godini najveće učešće u prekršajima je iz oblasti saobraćaja, iako su kazne krajem 2005. znatno pooštrene. I dalje je najzastupljenije upravljanje neregistrovanim i  neispravnim vozilima. Prednjači neispravnost pneumatika i tahografa kod teretnih vozila. Vožnja pod uticajem alkohola, naročito kod mlađih počinilaca nije bitnije smanjena. Prilikom ispitivanja kod sudije takvim prekršiocima se predočava, da u slučaju ponovne vožnje pod uticajem alkohola, u naredne dve godine, sudija po prijavi mora da izrekne kaznu zatvora. I pored toga ima povratnika, tako da je u 2006. godini izrečeno 12 kazni zatvora. U tom broju je i ponovljeno upravljanje motornim vozilom bez dozvole, ističe Mirjana Ivkov.
        Na smanjenje boja prijava u prošloj godini uticalo je i prelaženje blažih prekršaja – mandatnih kazni (na licu mesta) u isključivu nadležnost policije. To je omogućilo znatnu ažurnost Organa za prekršaje i rešavanje po prijavama iz 2006. godine. To je obezbedilo bolje vođenje kaznene politike.
        I dalje je  remećenje javnog reda i mira karakteristično za ugostiteljske objekte i mesta gde se okupljaju mladi. Alkohol je često uzrok opasnih masovnih  tuča po manjim mestima.
        Organ za prekršaje opštine Titel u prošloj godini  angažovao se na pružanju pravne pomoći drugim organima za prekršaje. S druge strane je još uvek  loš odziv pozvanih, kako okrivljenih tako i svedoka, pa se ne retko privođenju od strane policije u čemu je ostvarena dobra saradnja sa PS Titel. Za prethodnu godinu je bitno da se Organ  uključio u aktivnosti na otkrivanju i evidentiranju nasilja u porodici.
       
Primena novog Zakona, po kome organi za prekršaje postaju sudovi, odložena je do daljnjeg, tako da je odložena reorganizacija ovog Organa, istakla je na kraju Mirjana Ivkov.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 26, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *