U iščekivanju zaštite Titelskog brega

Geografi, biolozi, geolozi, botaničari i drugi stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije, nakon svestranog proučavanja, pre nešto više od dve godine uradili su obimnu studiju o Titelskom bregu sa konkretnim predlozima nadležnom ministarstvu za njegovo stavljanje pod zaštitu.


        – Predložili smo tri nivoa zaštite Titelskog brega. Moraju se od Titela do Mošorina sačuvati sve morfološke karakteristike lesnih zaravni i platoa, biljni i životinjski svet kod Vodica u blizini Loka, gde je i jedno od retkih većih staništa stepskih tekunica, skoro nestale vrste u svetu, kao i šume prema Tisi, ističe Nedeljko Kovačev, savetnik u Zavodu za zaštitu prirode.


        Proglašavanjem Titelskog brega specijalnim rezervatom prirode od izuzetnog značaja za državu i određivanjem staraoca budućeg rezervata sprečilo bi se i devastiranje Titelskog brega koji je poslednjih godina na udaru  mnogih.
        – Lesne zaravni i platoi Titelskog brega, po svojim morfološkim karakteristikama i po raznolikoj vegetaciji  retki su fenomeni prirode  koji su jako loše zaštićeni. Prirodnu jedinstvenost Titelskog brega čini bogatstvo geomorfoloških oblika i pojava na relativno malom prostoru – kao što su lesni odseci i piramide, viseće doline, surduci, škrape ili vrtače, lesne pećine i lutkice, ističe mr Oliver Fojker, stručni saradnik Zavoda.


        Titelski breg predstavlja jedan od najdetaljnijih  paleoklimatskih i peleoekoloških arhiva na evropskom kopnu sa karakterističnom i raznovrsnom vegetacijom, brojnim prirodnim retkostima i bogatstvom flore i faune. Kao malo koje područje Titelski breg je stanište 80 vrsta retkih i ugroženih ptica i isto toliko ugroženih  biljaka kao što su stepske vrste gorocvet, patuljasta perunika, babaluška, a Valnštajnov luk je endemska vrsta.


        Nalazeći se na raskrsnici puteva područje Brega  je od davnina bilo naseljeno o čemu svedoče očuvani ostaci iz raznih praistorijskih perioda i kultura. Arheološko nalazište Feudvar je savremenik mikenske kulture koje su proučavali naši i nemačku stručnjaci u dvadesetom veku.

Breg idealno mesto za zdravu hranu

        Dok se čeka odluka o proglašenju Titelskog brega specijalnim rezervatom prirode stručnjaci ukazuju da je ovo područje koje zahvata 94 kvadratna kilometra idealno za proizvodnju zdrave hrane (jer nema podzemnih voda i zagađenja) sa geografskim poreklom.   

Edukacijom štititi Titelski breg

        Nedavno su stručnjaci  Zavoda za zaštitu prirode posetili školu u Loku i prikazali dokumentarni film o Titelskom bregu  što je bila prava prilika da se sazna o njegovom značaju.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 20, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *