Novi život radionice gospodina Vagnera

Podunavske Švabe pomažu Titelskoj opštini

        Za godinu dana dvadesetdvogodišnji Minja Šolić iz Titela, nezaposleni mašinski tehničar, imaće i diplomu mehaničara za rashladne i termičke uređaje, te sertifikat Zanatske komore Nemačke, kojim se potvrđuje da je savladao sva potrebna znanja za majstora centralnog grejanja, keramičara i vodoinstalatera. Do ovih kvalifikacija će stići posle jednogodišnje obuke u radionici za prekvalifikaciju vredne 50.000 evra, koju je svom rodnom Titelu poklonio podunavski Švaba Gotfrid Vagner, a koja je juče počela da radi.
        Po zamisli gospodina Vagnera, u radionici koju je iz Saksonije u Titel doselio čitav šleper, a radi pod okriljem Srednje škole „Mileva Marić“, prve godine će on lično obučiti desetoro mladih ljudi. Kasnije će dvoje od njih nastaviti da obučava, dok će se darodavac vratiti u Nemačku, u kojoj se inače ceo svoj radni vek bavio prekvalifikacijom.
        – Ovaj projekat je izuzetno važan za našu opštinu u kojoj je čak 2.500 nezaposlenih, od kojih mnogi ne mogu da se zaposle baš zato što poseduju kvalifikacije koje nikom nisu potrebne – rekao je juče na svečanom otvaranju radionice za prekvalifikaciju predsednik titelske opštine Milivoj Petrović. – Ovo je način da za početak desetoro mladih steknu kvalifikacije koje se traže i sa kojima će moći da započnu i privatni posao.
        Govoreći u ime Komiteta za pomoć Nemačke evangelističke crkve za prostore bivše Jugoslavije Hildegard Gutekunst i Herbert Šen naglasili su da je ovaj komitet rado pomogao Gotfridu Vagneru da ostvari svoju zamisao i Titelu pokloni radionicu, jer je i to jedan od načina uspostavljanja saradnje i pomoći svom rodnom kraju.
        Pomoć u ovom projektu obećali su i sekratar za privredu ambasade Nemačke u Beogradu Birgit Singer-Karter, te nadležni pokrajinski sekretarijati.

Autor D. Devečerski
tekst preuzet iz Dnevnika

Autor: Slavko Vukadinović
Datum: 08, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *