Punih 15 godina obeležavaju Savindan

Titel – Srednja tehnička škola „Mileva Marić“ bila je prva škola u Srbiji koja je pre petnaest godina počela sa obeležavanjem školske slave – Savindana.

        To je ujedno i najveća svečanost škole. I ove godine u prepunom holu, pred brojnim gostima, profesorima i učenicima i kumom Milivojem Petrovićem (predsenik opštine) blagoslov koljiva slavskog kolača obavio je ovdašnji sveštenik Mile Majkić. Nakon toga, uz prateću likovnu izložbu crteža posvećenih ovom danu akademskog slikara, Danijele Beuk, profesora u školi, nastupili su učenici Niže i Srednje muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva, a titelski srednjoškolci uz pomoć Mirjane Zuković i Tamare Ranisavljev izveli su izuzetno lep program. – Ima li većeg povoda nego da se okupljamo oko lika svetitelja i prosvetitelja. Ovaj praznik je izuzetna prilika da osnažimo duše, da se okrepimo vanvremenskim vrednostima svetosavlja, da se podsetimo naših korena i kolektivne svesti naroda koji sebe prepoznaje u svojim svetiteljima i u stavu da je samo čista duša najvrednija, istakla je Jadranka Pešti u tradicionalnoj besedi direktora škole.
        Pre tri godina u ovoj školi školska slava je prerasla u dvonedeljne Svetosavske dane znanja i veština sa idejom da se obogati život škole sa uključenjem što većeg broja učenika i nastavnika.
        – Nije cilj da se ti dani vežu samo za lik Svetog Save, nego za različite oblasti za koje su zainteresovani učenici i profesori, ističe Jadranka Pešti.
       
– To je prava prilika da se učenici pokažu u drugom svetlu mimo klasičnog odnosa – učionica, profesor učenik. Škola je ovih dana puna pozitivne energije, entuzijazma, tvrdi Borislavka Majkić, pedagog u školi. Učenici su se nadmetali u znanju iz stručnih predmeta ekonomske oblasti, mašinci kao praktičari, ogledali se kao šahisti, u nadvlačenju konopca, besedništvu, pojasnili istorijske događaje, prikazali tradicionalne običaje pojedinih naroda, govorili o svetosavlju sa različitih aspekata …

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 06, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *