Drugi međunarodni festival folklora „Zlatni lokvanj 2006“

Nastupili Bugari, Nišlije, komšije ….

        – Osnivanje društva pre pet godina imalo je za cilj pružanje mogućnosti našoj deci da prošire vidike, da vide zrnce belog sveta, ali i da dovedemo goste iz tog sveta u naš mali Lok, priča Slobodan Marković, predsednik AKUD-a „Lokvanj“.
       
Obeležavajući pet godina rada i drugi međunarodni festival folklora „Zlatni lokvanj 2006“ 25. novembra okupilo se 300 izvođača u prepunoj  sali Doma kulture. U publici je bio svaki četvrti Ločan, preko 300 posetilaca. – To je neverovatna publika koja daje neizmeran podsticaj, tvrde izvođači.
       
Čast da otvore festival pripala je najmlađim „lokvanjcima“ koji su izveli igre iz jugoistočne Srbije. Rasukliski tanc u izvođenju ansambla „Pernik“ iz istoimenog mesta kod Sofije u Bugarskoj izazvao je pravo oduševljenje publike, kao i Gravesko nastrojenjije. Ređale su se igre iz Vojvodine, i ostalih delova Srbije u izvođenju amaterskih društava „Mladost“ iz Čortanovaca, „Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina, „Đokica Marković“ iz Gardinovaca, „Brankovo kolo“ iz Sremskih Karlovaca , „Aleksa“ iz Niša. Koncert je završen premijernim predstavljanjem igre „Ovčarka“ u koreografiji Vlade Tutnjevića i izvođenju domaćina i podelom zahvalnica.
       
– Mi smo ansambl sa 60 – godišnjom tradicijom i delujemo pri Narodnom čitalištu Minjor, imamo preko 300 članova. Ovo je naš prvi boravak u mestu i oduševljeni smo gostoprimstvom Ločana, ističe Stefan Lalošev, koreograf Pernika.
       
Ločani su bili gosti u Nišu, i članovi AKUD-a „Aleksa“ uzvratili su posetu povodom festivala. Radmila Marinković, predsednica Društva, objašnjava da su osnovani pre 13 godina pri mesnoj zajednici Brzi Brod koja pripada opštini Medijana i gradu Nišu. Uz narodni orkestar i ansambl imaju aktiv žena i kućnu radinost, čija je briga izrada nošnji. – Moram sa ponosom da kažem da smo prošle godine u Sofiji bili sastavni deo najdužeg kola na svetu koje je ušlo i u Ginisovu knjigu rekorda, priča Radmila, a od članova društva smo saznali da je sve njihove nošnje upravo ona sašila.
       
– Ponosni smo što je svaki deseti stanovnik Loka član našeg Društva, a samo ovo veče imali smo više od 50 volontera koji su pomogli da se organizuje „Zlatni lokvanj“, ističe Slobodan Marković. Nakon koncerta organizovano je druženje, uz igru i pesmu, članova i gostiju koje je potrajalo do ranih jutarnjih sati

 

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 08, 12, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *