Titel inspirisao slikare Šajkaške

Ne pamtimo kada smo uradili lepše slike, hvale se učesnici treće ovogodišnje likovne kolonije slikara Šajkaške koja je održana u okviru Prvog festivala monologa, aforizama i monodrame pod nazivom „Svi za MAM“.

        Jedan broj slikara i pored izuzetno sunčanih jesenjih dana opredelio se za rad u restoranu hotela „Anker“. Vladimir Doroghazi iz Novog Sada kaže da jako voli kolonije i da se nedavno vratio iz Vukovara i Opatije. Tu su i najmlađi učesnik 15 – godišnja Smiljana Čurić iz Gardinovaca koja je zbog obaveza u školi radila samo jedan dan, Ljubica Ranisavljev iz Titela, Dragana Vidicki, akademski slikar iz Budisave koja kaže da je oduvek znala da će biti slikar, Maja Doroghazi, bibliotekar sa četkicom u ruci iz Đurđeva i Jovanka Bekvalac, slikar amater iz Nadalja, sekretar Društva Šajkaška pri kome se okuplja stotinak slikara ovog dela Bačke. – Bilo je lepo ova dva dana, a naš domaćin DOO „Radulović“, pružio nam je odlične uslove za rad, tvrdi Bekvalčeva.
        Slikari su se rasuli 25. i 26. novembra po Titelu birajući interesantne motive. Rajko Stojnić, limar, slikar amater iz Nadalja, sa 25 godišnjim slikarskim iskustvom i Đurica Riđički iz Čuruga koji kako kaže slika od rođenja opredelili su se za Dolmu – Tisa, banatska strana, breg, Titel – lep krajolik, tvrde slikari. Nešto niže je i Lazar Paroški, akademski slikar iz Šajkaša. Na banatskoj strani je Jelica Mijatov iz Kaća koja na platnu velikog formata slika Titel. Miroslav Krunić, trgovac iz Mošorina, ali i član Udruženja radnika umetnika Srbije je na bregu, na delu koji Titeljani zovu Kalvarija – Lep je ovo motiv kako se Begej uliva u Tisu i banatska strana. Mladi Nenad Ignjatov, student prve godine Likovne akademije, iz Gospođinaca, slika deo Glavne ulice sa katoličkom crkvom koja vodi prema Tisi.
       

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 08, 12, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *