MAM festival – zajedno nastupali profesionalci i amateri

Organizatori prvog festivala monologa, aforizama i monodrame, Društvo Šajkaška ocenjuju da je festival prevazišao njihova očekivanja.


        Šteta je što je tri lepe, kvalitetne večeri ispratilo malo Titeljana, a dvanaestogodišnji Aleksandar Trninić iz Žablja bio je ponosan na svoju prvu nagradu osvojenu za tekst monodrame“Ja imam dušu“, dok je Jovanu Čudanovu iz Kikinde pripala nagrada za izvođenje autorskog monologa „Rišika“. Miloš od devete godine recituje, bio je i na republičkom takmičenju, glumi, ima voditeljskog televizijskog iskustva, uz to što je odličan učenik i trenira karate i fudbal. – Tekst je nastao pre dvadesetak dana, a preneo sam lična iskustva, priča Miloš. Gosti prve večeri festivala bili su gajdaš Brane Zarić iz Kikinde sa svojim bećarušama i Pevačka grupa iz Mladenova.
       
– Prosto je neverovatno da se javilo toliko kvalitetnih aforističara i većina aforizama bi odmah mogla da bude objavljena, ocenjuje drugo veče festivala dr. Mladen Dražetin, predsednik žirija druge večeri. Ipak, između aforizama Dragana Kolaka iz Titela, Đure Kralja iz Bačke Palanke, Mirka Žigića iz Gardinovaca, Anđelka Erdeljana, Miće Tumarića i Nevena Šijakova iz Novog Sada i Rade Đergovića iz Šapca žiri se opredelio za aforizme Miloša Đurđeva koji je do sada objavio četiri knjige aforizama i petu priprema.
       
Treće večeri festivala nastupili su Jelica Brestovac sa monodramom „Tražim muža „Duška Radovića, a Vladimir Košič i Jovan Čudanov sa autorskim delima „Pas moj najbolji prijatelj“ i „Joca dobošar“. Dok je žiri većao Gojko Todorović je izveo svoju monodramu „Svi smo jednaki“. Nagrada za tekst pripala je Jovanu Čudanovu, Kikinđanu, a mlada glumica Jelica Brestovac  iz Sremske Mitrovice bila je presrećna jer joj je to prva glumačka nagrada. Jelica je glumu završila pre deset godina u klasi Mire Banjac, bila je član Vršačkog pozorišta, a sada je samostalni umetnik koja iza sebe ima ulogu u filmu „Čarlston za Ognjenku“ i glumi u seriji „Seljaci“. Jovan Čudanov od detinjstva se bavi glumom, član je AKUD-a „Gusle“ i istorijsko zavičajnog društva „Kinđa“.
       
Opšta je ocena da je Prvi festival monologa, aforizama i monodrame MAM imao izuzetno dobar kvalitet čiji je pokrovitelj bila opština Titel, a odličan domaćin DOO „Radulović“.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 08, 12, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *