Т

Кратки биографски речник Титела

Теодоровић, Арсеније – Арса (1767 -1862), сликар. Најпознатији српски сликар прве четвртине 19. века рођен је у Перлезу. Насликао је за тителску католичку цркву велику икону св. Ивана Непомука 1815. и на њој насликао најстарију познату панораму Титела.

 
 

Тим, Јожеф (1864 – 1959), лекар и историчар. Рођен је у Сомбору. Био је тителски срески лекар деведесетих година 19. века (1889). Познат је и као историчар. Написао је на мађарском Историју народног покрета Срба 1848-9. године са изворима и библиографијом. Писао је и о Тителу и Шајкашкој. Краљ Александар Обреновић одликовао га је Орденом Светог Саве другог реда.

 
 

Тишма, Александар (1924 – 2003), песник, прозаик и академик. Гимназију је завршио у Новом Саду, Филолошки факултет у Београду. Био је стални члан – сарадник Матице српске и уредник Летописа МС. У романима исписује друштвену и психолошку хронику војвођанских вароши. Међу странице романа Вере и завере уденуо је Тител и његов хотел Анкер. Сем тога, са Тителом је повезан и родбинским везама.

 
 

Томић, Јеврем (1894 – ?), адвокат и народни посланик. Родио се у Ваљеву, где је завршио основну школу, а гимназију и правне науке у Београду. Раније је припадао Југословенској демократској странци, на чијој је листи изабран 1927. за обласног посланика за град Београд. За народног посланика у тителском срезу изабран је 1935. први пут. Други пут у тителском срезу је изабран за посланика на програму Југословенске радикалне заједнице 1938. и у кабинету Драгише Цветковића заузео је портфељ министра трговине и индустрије. Био је и потпредседник Народне скупштине 1936. и 1937. године.

 
 

Трифуновић, Воја (1888 – 1935), сликар. Родио се у Гардиновцима. Сликарство је учио у Будимпешти (1906-12). У Првом светском рату био је добровољац у српској војсци. После рата био је наставник цртања по градовима Србије. У Нови Сад се вратио 1929. и окупио је најагилнију групу новосадских сликара.

 
 

Трумић, Душан (1919 – 1940), песник. Рођен је у Тителу. Брат је Стојана Трумића. Има књигу песама У вртлогу живота. Сарађивао је и у панчевачким новинама и часописима.

 
 

Трумић, Стојан (1912 – 1983), сликар. Родио се у Тителу. Оставио је родном месту вредну збирку слика и цртежа. Основну школу завршио је у Тителу, гимназију у Панчеву, а сликарски одсек на Уметничкој школи у Београду. Одликован је Орденом рада трећег степена и Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима. Добитник је више домаћих и страних награда и признања.

 
 

Тубић, Жарко (1913 – 1995), дипл. правник. Потиче из старе мошоринске породице. Основну школу завршио је у родном месту. Права је дипломирао у Београду. Запослио се у Војном суду, а после рата био председник Аграрног суда у Новом Саду. Убрзо је прешао на Универзитет у Београду, па у кабинет за саветника потпредседника Александра Ранковића. Предводио је једну од првих делегација Југославије у СССР после Информбироа. Падом Ранковића одбија да остане на високом положају и прелази у Институт за мере и драгоцене метале. Пола века је био члан Матице српске. Одликован је Орденом рада другог реда и Орденом заслуга за народ са сребрном звездом. Био је модел Урошу Предићу за престону икону у задужбинској цркви (капели) на гробљу у Мошорину.

Autor: Rade Aničić
Datum: 29, 04, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *