Kazani rade, peče se loza i komovica

Pecare, pečenjare, kazani – ovih dana rade intenzivno. Peče se loza i komovica.

             Jednu takvu nedavno je osposobio Mića Vasić, vlasnik malog vinograda. Ovo je kazan od 200 litara komine sa velikim ložištem. Kada komina proključa, alkohol u vidu pare prolazi kroz ovu 2,5 metra dugu cev i dolazi do cilindra koji je smešten u tabarku sa vodom u kojoj se para hladi, i evo vidite, potekla je kvalitetna loza, prava rakija objašnjava Mića. Rođaka Olga, čija se rakija peče okreće mešalicu da ne zagori komina i moli Miću da izmeri jačinu rakije. Ova pecara proradila je za Mićin rođendan, a iz milošte su je nazvali „veseli stroj“.
          
– Lozu pečemo od grožđa iz našeg vinograda. Ove godine rod je bio prosečan uz zadovoljavajući kvalitet. Nekada je u Loku bilo preko 30 jutara vinograda, a sada nas desetak nemamo ni jutro vinograda, priča Olga. Njen sin Milan dodaje da je vinograda sve manje jer vinograd traži slugu, a to danas malo ko hoće da bude, a s druge strane izuzetno velike štete nanose čvorci i jazavci.
         
Za to vreme Mića je izmerio rakiju 27 gradi ili 70 stepeni, a kako proces odmiče pada jačina alkohola. Rakija će biti izbaždarena na 20 gradi, ili 50 stepeni, objašnjavaju majstori oko kazana.
         
U dvorištu Miše Petrova u Titelu već 30 godina u ovo doba peče se rakija. Peku prijatelji i brojni kumovi.
         
U ovaj kazan stane oko 150 litara džibre, da bi na kraju dobili 25 litara lepe rakije, jačine 50 stepeni, objašnjava Miša. – Uz pečenje rakije obavezno ide roštilj, paprikaš, pasulj, a za doručak slanina na ražnju, prženice i luk, a o tome odlučuje onaj čija se rakija peče, objašnjavaju Đoko Šer i Milenko Radanov koji pomažu oko pečenja rakije.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 25, 11, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *