Izbegličkim mukama nikad kraja

Milan Milić i Nada Savić, izbeglice iz Hrvatske, kratko su bili srećni kada su pre nepune četiri godine dobili ključeve, zajedno sa još 28 porodica, od kuća u izbegličkom naselju Busije.

        Stari Titeljani su smatrali da je odabrano pogrešno, nesigurno mesto za naselje jer je tu do pre petnaestak godina bila deponija koja je zatrpana. To se potvrdilo posle godinu dana.
        – Prvo je kod komšija Mihajlovića pukla ploča na ulazu, a onda su se pojavili problemi na putu i našoj kući. Zato smo se pismenim putem prošle godine obratili Savetu MZ i JP „Prostor“. Savet je odgovorio da se obratimo stranim humanitarnim organizacijama, a iz Prostora su u kasnu jesen obezbedili kopanje provizornog kanala za odvođenje atmosferskih voda. Da posao nije dobro urađen videlo po stalnom zadržavanju vode u kanalu koja je posle našla put i znatno ugrožavala našu kuću, pogotovo sa severne strane u kojoj su Savići, priča Milan Milić koji deli dupleks kuću sa Savićima.
        – Sva vrata na kući sam podrezivala, ragastovi su značajno pomereni, a zidovi su popucali u svim prostorijama, pločice u kupatilu su pomerene, ne verujem ,ako se nešto hitno ne preduzme, da ćemo proleće dočekati u ovoj kući, priča Nada i pokazuje popucali zid duž dimnjaka.
        I ovog proleća stanovnici Busija pismenim putem obratili su se na više adresa u Opštini, ilustrujući problem i fotografijama, ali su dobili odgovor jedino od Saveta MZ u kome ističu da se samodoprinos ne uplaćuje i da nemaju para.
        Milići i Savići kažu da su ugroženi teren obišli predstavnici Prostora i građevinskog preduzeća „Sloga“ i obećali da će se nešto uraditi. Vasa Pajić, vd direktora JP Prostor danima tvrdi da će se ovaj problem rešiti, delimično prebacujući odgovornost na građevince. Postoji i rešenje građevinskog inspektora od 25. septembra u kome se zabranjuje korišćenje kolovoza na ovom delu jer jer je došlo do klizišta i njegovog propadanja, a što ugrožava bezbednost saobraćaja i „stabilnost okolnih stambenih objekata, te se dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi“. Naređeno je Prostoru da radove izvede odmah, a najkasnije u roku od 7 dana.
        Srećna je okolnost što je lepa jesen sa malo padavina, a da je kišna ko zna šta bi se desilo sa ovom kućom, jer oštećenje kolovoza prouzrokuje slivanje atmosferske i bujične vode pod stambene objekte locirane ispod puta, a što izaziva sleganje, pucanje i oštećenje stambenih objekata, ocena je građevinskog inspektora.
       
Opština Titel se ugovorom sa HTV nemačkom humanitarnom organizacijom, koja je finansirala izgradnju izbegličkog naselja, obavezala da će obezbediti i održavati infrastrukturu u naselju.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 25, 11, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *