Milica i Đoka Vasić punih 76 godina u braku.

Sloga i pamet su najvažniji za uspešan brak, tvrdi 98-godišnji Đoka Vasić koji sa svojom Milicom punih 76 godina živi u lepoj bračnoj luci u Loku.

        – Sastajali smo se krijući. Za Đoku nije znala ni moja najbolja drugarica. Viđali smo se po kućama koji su tajili naše sastanke, priseća se 92 – godišnja krepka starica Milica Vasić. Kolika je bila Milicina ljubav svedoči podatak da je njen otac i umro a da joj nije oprostio što se udala za dete rastavljenih roditelja.
        – Bili smo teška sirotinja, zemljoradnici, išli u nadnicu. Prvih godina braka, 6-7 godina, nismo imali svoju kuću pa smo bili u kiriji. Mnogo, mnogo i teško smo radili, pa mi nikako nije jasno kako smo ovako duboku starost dočekali, pita se baka Milica. Na to deda Đoka, koji se odmara na krevetu, dodaje da dobro narodna poslovica kaže da sloga kuću pravi i da su oni najbolji primer za to. Radili su, čuvali i postali bogata paorska porodica. Priseća se da nadaleko niko nije imao bolje konje od njegovih. Zahvaljujući upravo stečenom kapitalu danas žive prodajući deo po deo.
        – Volem da radim, nije mi teško. Mi smo, na sreću, zdravi. Kod lekara nismo išli više od 50 godina. Sećam se da sam se 1945. teško razbolela, jako sam se prehladila, pogotovo stomak i tada sam poslednji put bila kod lekara. Dobro jedemo, dobro spavamo, samo sve manje možemo da radimo. Često se odmaramo jer brzo klonemo, priča baka Milica i dodaje da othrani živinu, jariće, ali će ove jeseni kozu morati zaklati jer je to postao preveliki teret za njih.
        Plačući priča da im je pre deset godina umro sin, pa unuk od kćerke. Kćerka ih obilazi, a imaju dve unuke od dece u Novom Sadu.
        Baka Milica sa ponosom pokazuje svoje sobe pune ručnih radova koje je radila kada završi paorske poslove. Na zidu uveličana venčana fotografija Milice i Đoke Vasića.- Ma nije bilo venčanice, kakvi, to tako namestili. U kuhinji na ormarima brojne tegle sa kompotima, a špajz pun tegli i flaša sa zimnicom.
        – Kad bi se posvađali ili naljutili ja zagrlim moju vrednu babu i sve bude u redu. Ćutanje i negovorenje nije dobro za brak, tvrdi deda Đoka.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 05, 11, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *