Vodostaj reka opada, pojavljuju se bombe

Visok vodostaj Dunava i Tise za pojedince je bio prava prilika da se oslobode opasnog tereta, bombi. Tu konstataciju potvrđuje i Mirko Žigić, strastveni pecaroš više od 40 godina, koji je pre dva dana pecajući na Dunavu uzvodno od Beščanskog mosta pronašao kesu sa bombama.

         – Pošto je jutro bilo dosta hladno, duvala je košava, odlučio sam da prošetam uzvodno obalom. Na 300-400 metara od mosta primetio sam najlon kesu koja je izvirivala iz vode. U kesi su bile kutije koje se koriste za bombe. Mislio sam da su prazne. Kada sam otvorio kutiju video sam u njoj bombu. Bez razmišljanja sam pozvao novosadski SUP koji su poslali radnike Policijske stanice iz Kaća. Oni su utvrdili činjenično stanje. Radilo se o 9 protivpešadijskih bombi, kašikarama i pozvali stručnjaka za minsko eksplozivna sredstva koji je bombe pokupio i odneo, priča Mirko Žigić, član Udruženja sportskih ribolovaca „Provalija“ iz Gardinovaca. Njegova je pretpostavka da je te bombe neko bacio za vreme visokog vodostaja , a pojavile su se kada je Dunav opao.
        Sličnu priču pričaju i titelski pecaroši. Kašikare su pronašli pecaroši na banatskoj strani. Pojavile su se u pesku kada je Tisa opala. Naravno slučaj je prijavljen policiji Označeno je mesto gde su bombe i tu su policajci danonoćno dežurala oko mesec dana. Nezvanična informacija je da su bombe toliko bile na obali jer nije bilo stručnog lica kako bi bile premeštene na drugo mesto. Bombe su nedavno odnesene.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 05, 11, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *