Izložba slika Lazara Lečića

U Opštinskoj narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u Žablju

        U Galeriji Opštinske narodne biblioteke “Veljko Petrović“ u Žablju u toku je izložba slika akademskog slikara Lazara Lečića iz Čuruga. Ovo je Lečićeva druga izložba u Žablju u kojoj se predstavio slikama iz ciklusa “Ikonoduli“. Termin ikonoduli nam je došao iz vizantijske i pravoslavne duhovnosti i označava poštovaoce ikona, nasuprot ikonoklastima. Predstavljeno je dvadesetak dela različitog formata, rađenih tehnikom ulja na platnu. Slike su nastajale proteklih sedam godina a do sada su izlagane u Beogradu, Obrenovcu i Staroj Pazovi. Izložba će biti otvorena do kraja marta, a potom se seli u Skoplje.

           Na izložbi smo zatekli i slikare Gigu Đuragića Dileta iz Kovilja i Lazara Paroškog iz Šajkaša. Obojica se slažu da se radi o suptilnom i pročišćenom slikarstvu preko kojeg umetnik duhovno i estetski snažno utiče na svakog posmatrača.
         – Dugo pratim rad kolege i prijatelja Lazara Lečića i veoma mi je poznat njegov prisni odnos prema crkvi i religiji, što dokazuje i ovim radovima. Ovo je opus koji je vezan za ikonopise. Njegovi radovi mogu da imaju svoju duhovnu funkciju u crkvama, ali se ova duhovnost može osetiti i u galerijama i privatnim prostorima – ističe Dile.
         Nazivi slika “Vidovdan“, “Pokrov“, “Ikonoduli“… govore o Lečićevoj opredeljenosti da se bavi restauracijom ikonostasa, crkava i manastira pa je tako i njegovo slikarstvo isprepleteno sa profesionalnom orijentacijom. Veoma je uspešno na umetnički način pretočio prošlost u savremeni likovni zapis – kaže Paroški.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 11, 03, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *