Biblioteka postala omiljeno mesto

Ogranak Narodne biblioteke “Stojan Trumić“ Titel u Mošorinu



        Iako je otvoren pre samo mesec dana Ogranak u Mošorinu NB “Stojan Trumić“ postao je omiljeno mesto učenicima mošorinske osnovne škole. Nekima je već prešlo u naviku da pre ili posle škole navrate u biblioteku, zamene pročitanu knjigu ili pogledaju ima li šta od literature za referat iz geografije, istorije, biologije… A tu je i knjižničarka Katarina Pantić, meštanka, koja decu već dobro poznaje pa im pomaže savetima, izborom knjiga i literature, znanjem iz pojedinih predmeta. Katarina im je ovde skoro kao učiteljica.
          Mošorinska biblioteka je na izuzetno dobrom mestu – u potkrovlju zgrade Mesne zajednice, u središtu sela, pored škole. Svima je pri ruci. Lep prostor, skoro popunjen knjigama. Trenutno raspolaže sa fondom od 3.178 knjiga. Uz lektire koje prate programe osnovne i srednje škole, enciklopedije, naučno-popularne naslove, bestselere poseduju još časopise, zbornike, slikovnice… Od dnevnih novina za sada imaju samo “Dnevnik“. Počeli su da prikupljaju i zavičavnu biblioteku u kojoj sada imaju svega desetak naslova. Knjige su biblioteci uglavnom poklonjene, tako da se u nekima mogu pronaći posvete, poruke, vozne karte pa čak i fotografije, što im daje dodatnu vrednost.
         Biblioteka u Mošorinu ima oko 50 članova a taj se broj stalno povećava. Članarina nije prepreka, jer za đake, studente i penzionere iznosi 200 dinara a za ostale 25o dinara godišnje. Otvorena je svakim radnim danom od 7,30 do 15,30 časova.
          Školska deca su najredovniji posetioci. Najviše traže slikovnice, prelistavaju enciklopedije, čitaju lektiru a ponekad uzmu i nešto što nije u nastavnom programu, poput knjiga o pubertetu ili tinejdžerima – ističe Katarina. –Možda ne bi bilo na odmet da imamo koji geografski  i istorijski atlas, poneki ce-de sa temama iz popularne nauke. Sada nam je najneophodniji sto sa nekoliko stolica da deca imaju gde da sednu i pišu.
          U biblioteci smo zatekli Aleksandru Ivanović, učenicu šestog razreda, koja često navraća jer ovde može da pronađe sve što je interesuje. Mirjana Tubić priprema referat iz biologije o gušterima, često pozajmi i pročita koji roman. Zanimljivo je da je Marica Simić, učenica četvrtog razreda, biblioteci poklonila desetak svoji dečjih knjiga koje je, kako kaže, davno pročitala pa neka ih sada i drugi čitaju. Živana Jakovljev ima dve mlađe sestrice i njih će, kad porastu, učlaniti u biblioteku. Redovni posetioci su Miroslava Radić i Sandra Ivanović, koje poručuju svojim vršnjacima da se učlane u biblioteku jer ovde mogu da pronađu sve što zanima decu njihovog uzrasta.
          Za ovo kratko vreme u Mošorinu je u organizaciji biblioteke održan: književni susret (učesnik dr Dobrivoje Zečević), tribina o položaju žena u društvu (povodom 8. marta), izložba ručnih radova, cveća i knjiga. U planu je promocija zbirke pesama za decu “Koje boje je osmeh“ pesnikinje Vere Čelić i književno veče 5. aprila povodom 50 godina od smrti Isidore Sekulić, naše čuvene književnice koja je rođena u Mošorinu.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 13, 03, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *