Poreske olakšice za poslodavce

Poslodavci koji zaposle pripravnike mlađe od 30 godina, ili invalide od 1. septembra su oslobođeni plaćanja poreza na njihove zarade u naredne tri godine.

Iste poreske olakšice, ali u trajanju od dve godine imaju i poslodavci ako zaposle nezaposlene koji nemaju više od 30 godina, kao i radnike starije od 45, odnosno 50 godina, koji su najmanje šest meseci prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

            Za te kategorije radnika poslodavci su oslobođeni i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Primenom novih propisa izdvajanje na neto zaradu novozaposlenog mladog radnika smanjuje se sa dosadašnjih 73,1 na 24,7%. Olakšice za poslodavce su omogućene izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje su usvojene u julu ove godine.

Od Nenada Nešovića zaposlenog u ispostavi Nacionalne službe za zapošljavanje u Titelu dobili smo informaciju  da je na ovaj način zaposleno 5 lica i ima pet najava za zapošljavanje ovih kategorija nezaposlenih. Na evidenciji u Titelu nalazi se skoro 2500 nezaposlenih. Najviše je sa srednjom stručnom spremom. Na evidenciji je nešto veći broj muškaraca, ali žene daleko duže čekaju na posao.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 21, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *