Opasne ribokradice

Da na deonici od ušća Tise do Beščanskog mosta, 18 kilometara, ribarenje teče po propisima brine se i ribočuvar Slaviša Petrović, radnik šumske uprave Titel koji je na Savi i Dunavu preko 30 godina.

     U obilazak Dunava od 1.233-1.215 km krenuli smo iz šumske prave u Titelu. Ispratio nas je Ćira, ribica koja nije iz ovdašnjih voda. Pretpostavka je da je to sibirski muljar, koji  je imao sreću da ga proletos nađe šumar u lokvi pored visokog Dunava i donese u džepu.

Nakon desetak kilometara plovidbe Tisom ulazimo u Dunav i Slaviša Petrović, koji je pune 33 godine na Savi ili Dunavu, objašnjava da ćemo sresti prve alase. Milorad Kolarević, Mili je od 1996. u Inđiji. „Olujni“ vetrovi doneli su ga ovde i silom prilika postao je alas.

– Volim pecanje i reku i to sam pretvorio u profesiju. Imam svoju ribarnicu i na vodi sam i po 12 sati. Lovim sa plivajućim alatima koji su prevashodno namenjeni za ulov tostolobika. Zavisi od godine, a na vodi se može zaraditi lepa plata, tvrdi Mili i pokazuje na čuvarkuću punu ribe.

Jedan alat košta po 250 evra. Alasi sami pletu svoje mreže, i svaki od njih ima svoje male tajne. Ubrzo nam se pridružuje najstariji alas na ovom delu Dunava. Jovan Živić iz Slankamena koji je i pored svojih 70 godina redovno na reci. – Na vodi sam, sem za verske praznike, po desetak sati, jer se od ribarenja može živeti, i uz moj vinograd, čak i lepo. a za Slavišu imam samo reči hvale, priča raspoloženi Jovan Živić.

Obaveza otkupa ribe od alasa se ispunjava tako što se ovaj deo Dunava svake godine poribljava sa oko 800 000 komada, uglavnom, šaranske mlađi. Svih 30 alasa koji su ove godine uplatili dozvole od 65 000 dinara za ribarenje Slaviša ne samo da poznaje lično nego zna na kojim mestima najviše vole da ribare.

– Iza nas je nepovoljna godina. Dunav je dugo bio pod ledom i visokim vodostajem što je bio razlog da imamo skoro duplo manje registrovanih alasa i tri bućkaroša koji se poluprofesionalno bave ribolovom. Ove godine obeležili smo alate radi kontrole ribokrađa. Letos sam imao problema sa čovekom koji je nelegalno bućkao. Prilikom pokušaja da mu oduzmem alat, izvadio je nož i krenuo prema meni. Ja sam tada izvadio sekiricu, iako mi imamo vatreno oružje. On je tada pozvao policiju. Slučaj je na sudu. Sličan napad ribokradice imao sam i prošle godine ali vatrenim oružjem, priča Slaviša Petrović, dijetolog po obrazovanju i ovogodišnji prvak opštine Inđija u kuvanju riblje čorbe.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 21, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *