„Madopar“ od ponedeljka u apotekama

BEOGRAD: Lek „madopar“ namenjen za lečenje obolelih od Parkinsonove bolesti počeo je da prištiže u apoteke, pa će pacijenti moći da ga kupe već početkom iduće sedmice, izjavila je danas Tanjugu Milana Dučić iz Centra za informacije o lekovima u Apotekama „Beograd“.

 

Novi nosilac dozvole za taj lek je kompanija „Roš“, budući da ga je ranije proizvodila „Galenika“.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) ranije je najavljeno da će se neštašica „madopar“ kapsula prevazići hitnim uvozom od farmaceutske kompanije „Roš“ i da će se uskoro u apotekama naći 15.000 kutija tog medikamenta.

Nove cene za deficitarne lekove

Vlada Srbije donela je pre desatak dana Odluku o najvišim cenama pet lekova za upotrebu u humanoj medicini, a ona predviđa povećanje cene za pet deficitarnih lekova koji se izdaju na recept i za koje ne postoji zamena, a najčešće se upotrebljavaju u zdravstvenim ustanovama i prilikom hitnih stanja pacijenata.

Reč je o petefluorouracilu u dva oblika, metildopu, furosemidu, aminofilinu i ranitidinu.

Cena jednog oblika petefluorouracila, ampule od pet mililitara, prema odluci, iznosiće 131, 40 dinara umesto 87, koliko je do sada koštao.

Cena drugog oblika tog citostatika od 10 mililitara sada iznosi 208, 70 dinara, a pre izmene odluke koštao je 199 dinara.

„Metildop“ koji se koristi za probleme sa krvnim pritiskom je ranije koštao 106, 10 dinara, sada košta 141dinar, dok cena diuretika „furosemida“ sada iznosi 235, 80 dinara, a pre izmene odluke koštao je 147, 80 dinara.

„Aminofilin“ će sada koštati 815,70 dinara, što je skoro 200 dinara više nego ranije, dok se „ranitidinu“ koji je namenjen za lečenje problema sa želucem cena menja sa 145, 90 na 171, 60 dinara.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 07, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *