CERN: Otkrivena „Božja čestica“?

NOVI SAD, ŽENEVA: Naučnici Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) saopštili su danas da su otkrili novu subatomsku česticu koja bi mogla biti Higsov bozon, koji zbog karakteristika nazivaju i „Božjom česticom“ zbog uloge u stvaranju univerzuma. U ovom senzacionalnom otkriću aktivno su učestvovali i srpski naučnici.

 

„Uočili smo novu česticu, koja odgovara Hobsovom bozonu“, izjavio je generalni direktor CERN-a Rolf Hojer i dodao da ovo otkriće predstavlja istorijski kamen temeljac za dalja globalna istraživanja.

Dve naučne ekipe CERN-a, okupljene oko Velikog hadronskog sudarača (LHC), radile su, nezavisno, na odvojenim projektima ATLAS i CMS, i došle do istih rezultata, koje su predstavile na seminaru u sedištu CERN-a kod Ženeve – obe su uočile novu česticu u okviru masenog spektra 125-126 gigaelektronvolta (GeV).

„Otkrili smo novi bozon“, izjavio je Džo Inkandela, portparol CMS.

Inkandela je dodao da su obrađeni podaci koji se odnose na masu čestice na 125.3 gigaelektronvolta (GeV) i da izmereni signal dostiže nivo poverenja od pet sigma, odnosno 99,999 odsto verovatnoće.

„Definitivno je reč o novoj čestici. Znamo da ona mora biti bozon, i to najteži bozon koji je ikada otkriven“, kazao je Inkandela.

Božović Jelisavčić: Uspeh i srpskih naučnika

Šef tima Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ u CERN-u dr Ivanka Božović Jelisavčić je u izjavi Tanjugu potvrdila da je nova čestica „uhvaćena“ u dva dektora na velikom sudaraču čestica koji se nalazi u kružnom tunelu ispod Ženeve, a jedan od njih je ATLAS na kojem rade naučnici iz tog instituta.

„U ovom trenutku možemo sa velikom verovatnoćom reći da je tzv. Božja čestica ili Higsov bozon ostavila svoj eksperimentalni potpis u dva detektora velikog hadronskog kolajdera – ATLAS i CMS“, rekla je Božović Jelisavčić i dodala da u timovima koji rade na ta dva detektora ima naučnika iz Srbije.

Kako je precizirala, iz Instituta Vinča u projektu ATLAS je učestvovalo četvoro naučnika iz tog instituta.

„Tu je i grupa sa Fizičkog fakulteta i grupa iz Instituta za fiziku. To je ukupno oko 15 ljudi iz Srbije“, kazala je Božović Jelisavčić.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 04, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *