Deca otvorila dušu Šajkašanima

ŠAJKAŠ: U nedelju 22. decembra 2013. godine, baš na Detinjce, u Sali Doma kulture, u kojoj su za tu priliku postavljena nova sedišta, održana je nesvakidašnja priredba koju će Šajkašani dugo pamtiti. Priredbu je organizovalo Udruženje građana „Sve što mogu da uradim“, sa sedištem u Šajkašu, u cilju predstavljanja dece sa invaliditetom i marginalizovanih grupa kao ravnopravnog dela našeg društva. Osnovna poruka upućena je građanima da ova deca mogu biti veoma korisni članovi društva ako ih svi prihvatimo bez predrasuda.

 

sve sto mogu da uradim sajkas

 

U programu su učestvovala deca iz šajkaške Predškolske ustanove, OŠ „Isidora Sekulić“, Škole „Milan Petrović“ iz Novog Sada, Folklorne sekcije KUD-a „Šajkaš“ i Plesne škole „Vero“. Impresivno je bilo videti na bini izvođače i decu sa invaliditetom kako se druže i zajednički pevaju, što pokazuje da svi mogu zajedno da žive i sarađuju. Sala Doma kulture bila je mala za sve zainteresovane građane Šajkaša, što je prijatno iznenadilo i organizatore i učesnike programa. Među posetiocima bili su i predsednik Opštine Titel Dragan Božić i predsednik Mesne zajednice Šajkaš Đuro Kukrić.

 

sve sto mogu da uradim sajkas

sve sto mogu da uradim sajkas

sve sto mogu da uradim sajkas


– Svi koji smo večeras ovde, na pravom smo mestu, na najlepšem smo skupu koji je mogao da nam se desi, da vidimo da svi možemo i trebamo da delujemo zajedno. Oduševili su me dečiji osmesi, njihov sjaj u očima i to nam je najveća nagrada za ono malo što smo za njih učinili. I dalje ćemo činiti da što više pomognemo ovoj deci i time da im olakšamo život – rekao je predsednik Božić.

 

misa blizanac


Miša Blizanac je došao sa horom i članovima Udruženja „Vera, Ljubav i Nada“ da podrži Šajkašane u ostvarenju ciljeva inkluzije dece sa invaliditetom u normalne društvene tokove. Stručnim i sistematskim radom sa ovakvom decom mnogo se toga može postići pa navodi primer Konjičkog kluba „Dorotej i Filipus“, koji deluje u Šajkašu. Njegovi članovi osvojili su prvenstvo države u paradresurnom jahanju, a postoje realne šanse da učestvuju na Paraolimpijadi u Brazilu. I hor „Ison“ i Udruženje „Vera, Ljubav i Nada“ dobili su nacionalnu nagradu od našeg i vaseljenskog patrijarha za izuzetan doprinos veri i kulturi Srbije.
– Želja mi je da Šajkaš ne bude samo zadnje slovo azbuke, već da bude prvi u koracima prihvatanja i podrške osobama sa invaliditetom. U Novoj godini poželeo bih ovoj dečici da što manje imaju personalnih asistenata, da budu što samostalniji, a da im u pomoć priskoče njihovi drugari, vršnjaci kao i komšije, sugrađani – istakao je Blizanac.
Na kraju, za organizaciju ove izuzetne priredbe mora se odati svako priznanje Zorici Andrejević, a posebno Slađani Borenović, predsednici Udruženja „Sve što mogu da uradim“.

sve sto mogu da uradim sajkas

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 28, 12, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *