Gardinovčanke organizovale izložbu starih upotrebnih predmeta

GARDINOVCI: Udruženje žena „Dren“ iz Gardinovaca svake godine pripremi svojim meštanima po jednu lepu izložbu. Ove godine izložile su stare upotrebne predmete koji se više ne koriste, a izložbu su nazvale „Dobri čuvari starih stvari“.

 

dobri cuvari starih stvari

 

Prethodnih godina bila je izložba starih požutelih fotografija, pod nazivom „Progovori sliko“, gde su se stariji Gardionovčani prisetili mnogih svojih sugrađana, događaja i seoskih ambijentalnih celina kojih više nema. Potom su izložile ručne radove koje su seoske žene radile na prelima pod treperavim svetlom petrolejki i prepričavale dogodovštine iz seoskog života. Ove godine izložile su stare upotrebne predmete koji se više ne koriste a izložbu su nazvale „Dobri čuvari starih stvari“. Izložene predmete su prikupile žene a u tom su im mnogo pomogla i deca gardinovače osnovne škole. Izložba je otvorena u društvenim prostorijama Doma kulture u subotu 23. novembra 2013. godine a trajaće nekoliko dana. U ponedeljak i utorak očekuju posetu školske dece kako bi i najmlađima usadile ljubav prema starim predmetima, očuvanju svoje prošlosti i kulture.

 

dobri cuvari starih stvari gardinovci


Niko nije mogao sa sigurnošću reći koliko je predmeta izloženo. To su uglavnom predmeti koje je imala gotovo svaka kuća: tanjiri, šolje, čaše, servizi, fenjeri, petrolejke, avani, točiri, mlinovi za kafu… Posebna priča je stari radio na struju koji su slušali na prelima, a svi dobro pamte emisije kao što su „Veselo veče“ ili „Večernja revija želja“. Tu je i stari gramofon sa singlicama i long plejkama, na čijim su omotima današnji stari pevači iz mladih dana, poput Olivere Katarine, Lepe Lukić, Miroslava Ilića ili nekih kojih više nema kao Vasilije Radojčić i drugih. Zaista jedno lepo podsećanje na mnogo lepšu prošlost od sadašnjosti.

 

dobri cuvari starih stvari gardinovci


Izložbu je otvorila predsednica Udruženja žena Dominka Arsić istakavši da je „ljubav prema starim stvarima plemenita strana čovekovog karaktera koja živi negde na dnu naše duše i održava divnu ravnotežu između prošlosti i sadašnjosti.
Stare stvari nas sećaju na ono čega više nema, a bilo nam je lepo. One su nam mnogo značile, činile nas srećnima i bez njih nismo mogli. Zato i jesmo odani čuvari starih divnih stvari. Imamo želju da one budu uz nas jer smo emotivno vezani za njih. Želimo, takođe, da budu uz nas da nam pomognu da se suprostavimo grubostima savremenog života. Svako je od nas sačuvao nešto od stvari koje su mu život činile lakšim i radosnijim“.

 

dobri cuvari starih stvari gardinovci

dobri cuvari starih stvari gardinovci


Na otvaranje izložbe pozvale su, a koga bi drugog nego Aktiv žena iz Šajkaša, sa kojima uvek rado podele svoje uspehe. Bilo je tu i domaćih kolača koje su žene napravile po receptima svojih baka i koji su takođe mogli biti deo izložbe. Druženje je završilo uz zvuke harmonike Nikole Nedića, zajedničkom igrom i pesmom, a veče nije moglo ni bez pesme Ženske pevačke grupe „Sarke“.
Izložbu je finansijski pomogla i Mesna zajednica Gardinovci.

dobri cuvari starih stvari gardinovci

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 26, 11, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *