Nastavljeno poribljavanje Stare Tise

BEČEJ: Park prirode Stara Tisa prostire se na 391 hektara i povezuje tri opštine Bečej, Novi Bečej i Žabalj. U njemu je i najduži meandar Tise u Vojvodini koji iznosi 24,5 kilometara i u kojem obitava 23 vrsta ribe od kojih su sunčica, šaran, som, jaz, gavčica, sabljarka, som, štuka, bucov zakonom zaštićene vrste, prema bernskoj konvenciji.

poribljavanje stara tisa

 

U vode Stare Tise u istoimenom Parku prirode kod Bačkog Gradišta i Čuruga i ove jeseni ubačena je mlađ šarana u cilju obnavljanja domaćih vrsta ribe. Poslednjih nekoliko godina u Staroj Tisi uvodi se ravnoteža između alohtonih i autohtonih vrsta riba.

Uvezene vrste, kao što su tolstolobik i amur se izlovljavaju a domaćim – šaranom, štukom, linjakom, zlatnim karašom i drugim se ova zaštićena voda poribljava kaže upravnik Parka prirode „Stara Tisa“ Laslo Balzam.

„Polovinu od 500 kilograma mlađi pustili smo kod Bačkog Gradišta a drugu polovinu ćemo pustiti kod Čuruga“, objašnjava Balzam.

Proletos je postavljeno petnaest gnezda smuđa a predstoji posao poribljavanja štukom, linjakom i zlatnim karašom do kojih je veoma teško doći zbog strogih sanitarnih propisa koji se moraju poštovati kada je u pitanju unošenje ribe u zaštićena prirodna dobra.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 24, 11, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *