Polaganje venaca u Čurugu

ČURUG: Povodom godišnjice pogubljenja Mađara tokom odmazde od strane partizanskih snaga krajem drugog svetskog rata u više mesta u Vojvodini održane su u nedelju komemoracije žrtvama. Kod nedavno podignutog spomenika kod masovne grobnice Mađara Čuruga u nedelju vence su položili predstavnici političkih stranaka, lokalnih samouprava, civilnih organizacija i građana.

Krajem drugog svetskog rata protiv mađarskih stanovnika Čuruga, Žablje i Mošorina zvanično je izrečena kazna na osnovu principa kolektivne krivice, stanovnici mađarske nacionalnosti su kolektivno proterani i oduzeti im je imovina, i ta odluka nije ni do dan danas povučena. Podsećajući da je Srbija političkom rezolucijom osudila princip kolektivne krivice, glavni konzul Mađarske u Konzulati u Subotici Tamaš Koršoš je u Čurugu istakao da je Srbija učinila velike korake prema Evropskoj uniji zahvaljujući i Mađarskoj, međutim bez obzira na obećanja, odluka o kolektivnoj krivici Mađara Čuruga, Žablja i Mošorina nije proglašena ništavnom.

 

Mina Jurisin Curug

 

Sekretar Memorijalnog društva Racija 1942. Mina Jurišin istakla je da sa uređenjem spomen mesta nevinim žrtvama mađarske i srpske nacionalnosti borba nije završena, danas treba učiniti sve da se ovakva dela više nikada ne ponove.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu vajma.info »

Autor: Redakcija
Datum: 03, 11, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *