Titel: Najveće navodnjavanje u Srbiji

NOVI SAD: Opština Titel predstavila je danas, na Međunarodnom sajmu investicija “Investekspo” u Novom Sadu, projekat navodnjavanja Titelskog brega, za sada najveću investiciju te vrste u Srbiji, vrednu oko 15 miliona evra.

 

titelski breg njive

 

Ističući da je taj projekat izuzetno značajan ne samo za tu nerazvijenu vojvođansku opštinu, nego i za pokrajinu i zemlju u celini, predsednik Opštine Titel Dragan Božić je napomenuo da bi ostvarivanjem te investicije bilo obezbeđeno navodnjavanje 8.500 hektara prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta.

Zbog toga što se ono nalazi na nadmorskoj visini od 120 do 130 metara, nemoguće je navodnjavanje klasičnim načinom, iz kanala ili bunara, nego je potrebno dovesti vodu iz reke Tise

Idejni projekat i studija izvodljivosti pokazali su da je ideja o tome bila opravdana i sad predstoje koraci kako obezbediti finansijska sredstva prvo za izradu samog projekta a potom za početak njegovog ostvarivanja, najverovatnije u tri faze, rekao je Božić.

Pošto je Titel mala opština, sa budžetom od svega 350 miliona dinara, ona ne može sama da finansira čak ni izradu generalnog projekta tako da će potražiti pomoć od Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, dodao je Božić.

On očekuje da će taj projekat biti urađen do kraja ove godine da bi već iduće opština mogla da konkuriše za sredstva iz pretpristupnih evropskih fondova, fonadova republike i pokrajine ili da dobije deo iz najavljenog “paketa ulaganja” Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpsku poljoprivredu.

Božić je objasnio da je projekat navodnjavanja Titelskog brega iz Tise tako koncipiran da bi mogao da bude ostvaren u tri faze, koje ne zavise jedna od druge, što bi olakšalo čitav posao i dodao da bi se čitava investicija isplatila samo povećanjem prinosa za jednu tonu po hektaru.

Toga su svesni i poljoprivrednici, vlasnici zemljišta na Titelskom bregu, koji su se pozitivno izjasnili o tom važnom projektu, rekao je Božić i dodao da u toj opštini razmatraju i mogućnost javno-privatnog partnerstva na realizaciji tog projekta.

Zainteresovanost za finansiranje tog projekta pokazala je jedna izraelska kompanija a, kako je navedeno u preliminarnim razgovorima, ulaganja titelske opštine bila bi minimalna.

Ukoliko taj veliki i vredan projekat navodnjavanja bude ostvaren onako kako je planirano, na Titelskom bregu moglo bi da bude značajnije promenjena setvena struktura, odnosno da se uzgaja prvoklasno voće, što bi stvorilo uslove i za otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta, ističe Božić.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *