Izložba stvaralaštva vojvođanskih seoskih žena u holu Vlade Vojvodine

NOVI SAD: Zavod za ravnopravnost polova Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, organizovali su retrospektivnu izložbu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

 

izlozba stvaralastva seoskih zena

 

Do sada je svojim programskim merama Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova izdvojio značajna sredstva kako bi se osnažio ekonomski položaj žena na selu, što im je omogućilo da njihove ideje, kapaciteti i originalnost ugledaju svetlost dana. Današnja izložba predstavlja mesto susreta i okupljanja svih organizatora i organizatorki sajmova stvaralaštva seoskih žena i podsećanje na petogodišnji rad.
Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin i direktorka Zavoda Vesna Šijački obratili su se učesnicima ove svečanosti. Miroslav Vasin je istakao da je jedna od vodećih aktivnosti Vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova podrška ekonomskom razvoju žena na selu u Vojvodini, te da su one značajne karike u lancu pravih vojvođanskih vrednosti.
„Današnja izložba je način da obeležimo međunarodni dan seoskih žena, da predstavimo rezultate na polju rodne ravnopravnosti, dostignuća i sadržaj sajmova ženskog stvaralaštva. Nastavićemo da pružamo podršku osnaživanju uloge seoskih žena u razvoju njihovih zajednica. Sekretarijat je do sada raznim programskim aktivnostima pomogao udruženjima, neposredno učestvovao u uvođenju njihove članice u novi svet organske proizvodnje i svet savremenih tehnologija. Emancipacija i ekonomsko osnaživanje žena na selu ostaje jedna od glavnih delatnosti Sekretarijata“, rekao je Vasin.
Direktorka Zavoda Vesna Šijački je navela da su sajmovi ženskog seoskog stvaralaštva veoma značajni, jer je do sada nevidljiva i neopoznata seoska žena postala fenomen prezentujući svoje kvalitete, talenat i viziju. Takođe, ove godine je predviđena realizacija IPA projekta iz programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske pod nazivom ,,Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima“, čiji je nosilac Garancijski fond AP Vojvodine, a partneri Zavod za ravnopravnost polova i Savez udruženja nezaposlenih osoba Bač-Kiškun županije. Ukupna vrednost projekta je 81.035 evra, a ovo je prvi projekat odobren od strane IPA fonda iz oblasti rodne ravnopravnosti posvećen seoskim ženama.
Današnjoj svečanosti prisustvovali su i direktor Garancijskog fonda Goran Vasić, Marija Gajicki iz udruženja ,,Vojvođanka – regionalna inicijative“, kao i predstavnici gradova i opština u kojima su prethodnih godina održani sajmovi stvaralaštva. Svečanost je bila u znaku Savke Subotić – velikog borca za ženska prava, koja je osmislila koncept ekonomskog osnaživanja žena na selu, čiji je rad prepoznat od strane evropske kulturne javnosti. 

Autor: Redakcija
Datum: 15, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *