Održan seminar „Fondovi EU-nove šanse za sport u AP Vojvodini“

NOVI SAD: U zajedničkoj organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, danas je u Skupštini Vojvodine održan edukativno-informativni seminar namenjen sportskim udruženjima sa teritorije AP Vojvodine.

Sportska društva danas su bila u prilici da vide kako izgleda jedan evropski projekat i koje je korake potrebno napraviti na putu do sredstava EU. S obzirom na evropske programe koji će biti otvoreni ove godine, u kojima se, takođe, velika šansa nudi sportskim udruženjima u narednom periodu Fond «Eropski poslovi» AP Vojvodine će nastaviti da u saradnji sa sekretarijatom za sport i omladinu edukuje sportske radnike i udruženja na ovu temu.

Tim povodom predstavnicima sportskih udruženja obratili su se Predrag Novikov, direktor Fonda «Evropski poslovi» AP Vojvodine, Modest Dulić, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, dok je o tehničkom aspektu projektnog zadatka govorio Andrija Aleksić, šef Odseka za evropske fondove.

Po rečima Modesta Dulića veoma je dobra vest za sva sportska udruženja i granske saveze, što su ljudi iz Fonda za evropske poslove prepoznali mogućnost aplikacije u predpristupnim fondovima EU i za podizanje nivoa znanja, svesti i unapređenja sporta uopšte. Pre godinu dana, stručni tim sekretarijata za sport i omladinu obilazio je lokalne samouprave sa ciljem da se sagleda stanje sportskih udruženja i da im se predstave mogućnosti, koje im se pružaju kako bi došli do sredstava putem konkursa našeg sekretarijata, kao i da im se ukaže na benefite koje imaju ukoliko se uključe i pridruže sportskom savezu Vojvodine. Ove godine na redu je , objasnio je Dulić, da informatički opismenimo ljude iz sportskih saveza, a sledeći korak je ovaj, a to je da ih edukujemo za pisanje i apliciranje za fondove Evropske unije.

Direktor Fonda za evropske poslove Predrag Novikov je ukazao na činjenicu da je današnji sastanak još jedan u nizu dokaza koliko je pokrajinska administracija spremna da iskoristi priliku, koju joj pruža Evropska unija. Vojvodina danas godišnje ima preko 200 raznih projekata, a pre samo pet ili šest godina, bilo ih je godišnje svega četiri. Kada se misli na projekte, podsetio je Novikov, misli se i na visinu sredstava koja su nam dostupna onda i sada. Sa tim u vezi tokom prethodnih godina kroz ovakve i slične projekte stiglo je 570 hiljada evra u našu pokrajinu, od čega je samo za rad civilnog sektora početkom ove godine bilo namenjeno četiri miliona evra. Najveći izazov u ovom poslu zato predstavlja rad kako na samom projektu, tako i znanje da se on ispuni, jer Evropa ima velike i detaljne zahteve po tom pitanju i zbog toga je važno edukovati sve one ljude, koji žele da učestvuju u ovome u čemu im Fond za evropske poslove pomaže, jer se konsultacije drže u prostorijama Fonda u Master centru Novosadskog sajma.

Autor: Redakcija
Datum: 30, 03, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *