Promocija knjige „Racija – zaboravljeni genocid“

U Žablju je večeras predstavljena knjiga Aleksandra Saše Veljića „Racija-zaboravljeni genocid“u holu OŠ „Miloš Crnjanski“.


Promociju je otvorila Dubravka Dudić, direktor Opštinske narodne biblioteke „Veljko Petrović“ koja je predstavila učesnike, a prvi se prisutnima obratio nekadašnji direktor O. Š., profesor i književnik, Radomir Miljojković koji je rekao da se „istorija” piše sa dva mastila nevidljivim i krvlju, te je svaki pedalj planete obeležen ovim drugim. Takođe je rekao da pored žrtava treba pamtiti i heroje, a to su pripadnici onog naroda koji čini zločin u borbi protiv tog istog zločina.

Naša pesnikinja iz Žablja, Spasenija Cana Sladojev je izgovorila svoju prelepu poemu o raciji koja se nalazi u njenoj zbirci pesama „Azbuka mučenja“ koja je posvećena žrtvama fašističkog terora. Ova knjiga je nagrađena republičkom nagradom „Dragojlo Dudić“. 

Recenzent knjige „Racija-zaboravljeni genocid“, Igor Mihaljević je govorio o ideji za nastanak knjige, o mukotrpnom radu autora da dođe do arhiva i podataka za ovako obimno i vredno delo. Spomenuo je, takođe, hrabre ljude koji su se suprotstavljali ovom genocidu i zamolio je da ovo štivo počne da se koristiti u školama i na fakultetima da ovaj genocid, ipak, ne bi bio zaboravljen.

Zoran Bosnić iz Titela pročitao je svoju pesmu „Stihija“ posvećenu ovom stravičnom zločinu.

Zatim se skupu obratio autor knjige Aleksandar Saša Veljić. Prvo se zahvalio mešovitom horu „Pastorala“ na prelepom izvođenju. Pozdravio je skup u ime Aleksandra Jovanovića, predsednika Skupštine grada Novog Sada, Ane Frenkel i Dinka Gruhonjića, koji su poslali telegrame podrške, ali su bili sprečeni da lično prisustvuju ovoj lepoj promociji. Pričao je o motivima koji su ga pokrenuli da radi jedno ovakvo delo, a to je istorijski jako malo obrađena tema genocida u Južnoj Bačkoj u januaru 1942. Naveo je zastrašujuće podatke o broju nastradalih od ulaska okupatora aprila 1941., pa do kraja januara 1942. kada su prestala masovna ubijanja. Rekao je da je Horti, da bi se dodvorio Hitleru, rešio da uništi sve Jevreje i Rome i desetkuje srpski narod u Bačkoj i Baranji. Takođe je spomenuo heroje – ljude koji su se usprotivili raciji. Neposredni povod za raciju je bio sukob sa partizanima u žabaljskom ritu, ali je motiv bio mnogo teži, a to je pokušaj da očisti kako kaže „Južnu Ugarsku“ od Jevreja, Roma i Srba i drugih Slovena.

Posle autora skupu se ponovo obratila Dubravka Dudić i rekla da i ako se malo ili uopšte ne priča o raciji – ona nije zaboravljena, jer mi smo ljudi takvog mentaliteta da i svojim ćutanjem podsećamo sve na ovaj stravičan zločin iz januara 1942. godine .

Ovom predstavljanju knjige ispred Srpske pravoslavne crkve je prisustvovao otac Simeon Đukić, penzionisani sveštenik iz Đurđeva, ispred opštinske vlasti prisustvovali su predsednik opštine Branko Stajić i svi članovi opštinskog Veća, predsednik SO Žabalj, Milorad Stepanov i mnogo građana sa teritorije opštine Žabalj, tj. iz sva četiri naseljena mesta. Među njima su bili i gosti koji su stigli iz Novog Sada, mr. Boško Brzić iz Budisave – vrli hroničar Šajkaške, Kamenko Katić – Đurđevčanin iz Beograda, Toma Beker iz Pančeva i mnogi drugi, kao i dve televizijske ekipe.

 

U programu je učestvovao i mešoviti hor „Pastorala“iz Žablja. Na kraju programa prisutni su mogli da kupe knjigu po popularnoj ceni.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 15, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *