Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović“ Novi Sad, odeljenje Šajkaš

Decu sa posebnim potrebama pripremaju za samostalan život

          ŠAJKAŠ: Svojevremeno je u Šajkašu postojalo specijalno odeljenje za školovanje hendikepirane dece, ali je ono pre više od dvadeset godina zatvoreno pa su takva deca zbog patrijarhalnog ubeđenja uglavnom ostajala bez ikakvih kvalifikacija i zaposlenja. Dugo je, potom, ovo mesto bilo bez specijalnog odeljenja i mogućnosti školovanja ove dece, iako se za takvom školom osećala potreba. Tek negde 2000. godine ponovo se otvara odeljenje u Šajkašu, u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović“ iz Novog Sada.

          Ovo Odeljenje danas ima 32 učenika od prvog do osmog razreda, razdvojenih u dve smene – od prvog do četvrtog i od petog do osmog. U kombinovanim odeljenjima rade četiri nastavnika. Niže razrede vode Jelena Berger i Aleksandar Banjeglav dok su u višim razredima Biljana Grbić i Svetlana Matić Morović. Deca u svom programu imaju veronauku (jednom nedeljno), narodnu tradiciju i fizičko vaspitanje za više razrede.

          Deca su u početku nastavu pohađala u školskom stanu koji se nalazio u staroj zgradi zabavišta, da bi od 30. novembra 2005. godine prešla u iznajmljen prostor privatne kuće porodice Blizanac, u Ulici braće Krkljuš broj 67. Učenici i nastavnici su prezadovoljni novim prostorom u kojem su im na raspolaganju dve učionice, kabinet i sanitarni čvor, a uskoro će im biti natkriven i deo dvorišta gde će održavati časove fizičkog. Svaka učionica ima po jednu peć na gas pa im je zimi toplo i ugodno. Tako ovaj prostor zadovoljava sve potrebe učenika i nastavnika.

         U početku su bili loše opremljeni nastavnim sredstvima i pomagalima, ali je sada situacija znatno bolja jer im je u pomoć pritekla matična škola iz Novog Sada od koje su dobili grafoskop, televizor i di-vi-di plejer. Još im nedostaje didaktičkog materijala, ali se nadaju da će i taj problem uskoro rešiti. Zahvaljujući sponzorima, deca su imala priliku da prvi put u životu vide prave glumce u lutkarskoj predstavi “Princeza na zrnu graška“, koju su za njih u Šajkašu izveli glumci Pozorišta mladih iz Novog Sada. Sponzori su im takođe pomogli da odu na izlet u Suboticu i na Palić.

        – Škola sada ima dobre uslove za rad pa su i rezultati odgovarajući. Imamo dramsku, likovnu i muzičku sekciju u kojima je angažovana većina učenika, tako da su samostalno prirpremili priredbu povodom školske slave Svetog Save. Protekla priredba bila je izvanredna na radost učenika, nastavnika i mnogobrojnih roditelja koji su je posmatrali – rekla je nastavnica Svetlana Matić Morović.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 17, 05, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *