PP „Titel“ proglasio 121 radnika tehnološkim viškom

U ispostavi Nacionalne službe za zapošljavanje ovih dana neuobičajene gužve. Nenad Nešović, službenik tvrdi da u proseku ima po dvadesetak „novčanih“ novoprijavljenih na evidenciju.

        To su, uglavnom,  radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom u  Poljoprivrednom preduzeću „Titel“, nešto manje od 50% zaposlenih, ukupno 121 radnik.

        Todor Čurić traktorista  iz Loka  kaže da se oseća prevarenim jer da je jesenas proglašen tehnološkim viškom primio bi 301 000, a sada samo 196 000. Živka Ivanković, 42 – godišnji poljoprivredni tehničar iz Šajkaša bila je šef radne jedinice. – Prijavila sam se kada je još bila prva lista, pretpostavljala sam šta će se desiti. Idem kući i ne očekujem da ću dobiti drugi posao. – Nisam baš hteo, ali sam morao da se prijavim kao tehnološki višak, osećam se jadno i bedno. Trenutno sam u fazi totalnog nesnalaženja. ističe Ilija Pantelić koji se našao na birou posle 32 godine rada kao mehaničar. Đorđo Marić iz Mošorina radio je 31 godinu kao kovač – bravar. Kaže da je kompletna radna jedinica praktično ukinuta.  Pare od prodatih akcija i otpremninu uložio u mehanizaciju i pokušaće se baviti poljoprivredom. Traktorista iz Loka Imre Karvak 61 – godišnjak ističe da se sam prijavio za odlazak iz preduzeća jer mu je zdravlje narušeno, nedostaju mu dve godine do penzije i ne zna kako će ih «stići». Planirao je da kupi presu za baliranje pa će, nada se, uz ono što ima kući moći preživeti. Nezadovoljan je i 50 – godišnji Pero Kovačić iz Šajkaša koji se oseća prevarenim jer „mi nismo dobili strateškog partnera nego gazdu“. – Tražiću posao, ali… Goran Smederevac je diplomirani agronom i posle sedam godina radnog staža odlučio je da se nađe na „dobrovoljnom“spisku. – Nisam bio zadovoljan novim načinom planiranja proizvodnje, struka nije cenjena i mnogo se radi stihijski. Nadam se da ću za 6 meseci, koliko ću primati prinadležnosti sa biroa naći novi posao. To je samo deo ne lepih  priča koje su postale svakodnevnica.

       – Prvobitni dogovor oko prodaje preduzeća i zaštite malih akcionara  je ispoštovan, i nije promenjena delatnost preduzeća. Investicije još  nisu  ispoštovane. Međutim, obzirom na ideje i projekte koji su u pripremi, tu pre svega mislim na luku za poljoprivredne proizvode i rasute terete, silos kapaciteta 50 000 tona i farmu krava muzara sa 600 grla, očekujem i da će taj zahtev biti ispunjen, ističe Janko Ćosović, direktor  PP „Titel“ AD. Proglašenje tehnološkog i ekonomskog viška zaposlenih je bolan, ali je uzročno posledična veza uvođenja novih tehnologija i nove tehnike u proizvodnji u preduzeću. Bitno je da je ispoštovan Zakon o radu.

        Na ocenu da se većina radnika koji su upućeni kao tehnološki višak žali što to nije urađeno jesenas kada je to bilo povoljnije za njih Ćosović kaže da je tada bilo predviđeno da na nivou preduzeća postoje dve radne jedinice, urađen je Program, ali je bilo teško obezbediti sredstva za otpremnine koje nisu male i naglašava  da su vlasnici bili saglasni  da upute radnike na korišćenje godišnjih odmora, a radnicima koji ga nisu iskoristili biće isplaćena naknada.

        

        Tomislav Stajić, poverenik SSS kaže da se jedan broj radnika – tehnološkog viška obraćao i njima pa su dopisi upućeni direktoru i Inspekciji rada da utvrde stanje. On ocenjuje da je država, oličena u Nacionalnoj službi za zapošljavanje jer olako prihvata teret naknade obaveza koje bi trebale da ostanu u   firmi. Ova racionalizacija se jedino može potvrditi u praksi ako bi preostali broj zaposlenih poslove završavao sa propisanim radnim vremenom. Međutim, sa negativnim iskustvima i iz drugih firmi  prekovremeni rad se neće plaćati, a već sada se zove jedan broj ljudi da radi u «Titelu» koji su proglašeni tehnološkim viškom, ističe Stajić.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 20, 04, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *