Lovačko društvo „Šljuka“

Redovna izborna Skupština Lovačkog društva „Šljuka“ iz Titela održana je 17. februara u prostorijama Lovačkog doma u Titelu.

        Nakon izbora radnog predsedništva, sekretar Lovačkog društva Milenko Rošul pročitao je izveštaj o radu Društva za period od 2003. do 2007. godine. U izveštaju stoji da analizom ustanovljeno da je broj zečeva na početku prošle godine bio veći od očekivanja, ali da je već krajem godine taj broj smanjen što je može pripisati pojavi sve većeg broja lisica i drastičnim porastom broja šakala. Iako je brojnost štetočina kao što su lisice i psi lutalice pod kontrolom, zabrinjava sve veći broj šakala u lovištu. Srne su takođe ugrožene. Iako u prošloj godini nije odstreljen planirani broj srna, njihova populacija je ozbiljno ugrožena i zbog toga je potrebno u prvi plan staviti odstrel štetočina, pogotovo šakala. Od broja unetih fazanskih pilića u lovište (prošle godine 1.500 pilića starosti od 6 do 8 nedelja), odstrel odraslih fazana bio je jedva 20% od tog broja. Zbog toga se i predlaže izgradnja zatvorenog prihvatilišta za fazane iz kojih bi se puštali dan ranije pre organizovanog lova. Na ovaj način bi se mogao razvijati lovni turizam jer bi odstrel bio i do 80% od broja unetih pilića u lovište. Ta investicija koštala bi oko 400.000 dinara, a uprava Društva je za tu namenu već obezbedila 100.000. Zatim je rečeno nešto i o aktivnostima Društva kao što su, prvomajsko gađanje glinenih golubova, lovačkom balu, gostinskom lovu, radu sa lovačkim podmlatkom, kao i aktivnostima vezanih za prehranu divljači, i zaštitu od štetočina i polpava. Prošle godine organizovali su akciju besplatnog vakcinisanja lovačkih pasa, edukaciju lovaca, prijem novih članova, kao i održavanje Lovačkog doma i malterisanje objekta fazanerije.
       
Izveštaj o radu je jednoglasno usvojen, kao i finansijski izveštaj, a zatim je izabrano novo rukovodstvo. Za predsednika Lovačkog društva izabran je Dragomir Milekić, a za članove Upravnog odbora Aleksandar Petrov, Milenko Čavić, Đura Đeri, Sava Rošul, Jožef Sabo i Pavle Marić. Za sekretara izabran je Milenko Rošul, a za upravnika lovišta Josip Cetenji. Novi članovi Nadzornog odbora su Radomir Matić (stariji), Lazar Pejin i Rajko Trninić. Za delegate Skupštine Lovačkog udruženja „Šajkaška“ (čine ga sva lovačka društva u Titelskoj opštini), izabrani su: Dragomir Milekić, Milenko Rošul, Anđelka Munćan, Marko Tica, Luka Vasić, Radivoj Jerkov i Borislav Jovanov.

Autor: Slavko Vukadinović
Datum: 26, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *