Vanredna sednica Skupštine Lovačkog društva „Zec“

Vanredna sednica Skupštine Lovačkog društva „Zec“ održana je u 7. oktobra u prostorijama Lovačkog doma u Gardinovcima, a na sednici je bio i prisutan Marko Tica, predsednik Lovačkog udruženja „Šajkaška“ i član Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije.

            Po rečima Vladimira Markovića, predsednika Lovačkog društva „Zec“, sednica je sazvana radi usvajanja kalendara lova za lovnu 2006/07. godinu. Osim toga, istakao je Marković, pre početka lovne sezone potrebno je popraviti i izgraditi nove lovno-tehničke objekte radi prehrane i očuvanja divljači u zimskom periodu.

            Po predlogu kalendara lova, o kome je govorio Slavoljub Nikolić, u periodu od 22. oktobra 2006. do 28. januara 2007. godine, u planu je da bude 15 lovova – od čega 3 na zeca, a ostali na fazane i štetočine.

            Radi očuvanja matičnog fonda divljači, odlučeno je da se odstreli ukupno 150 zečeva i po 10 fazana na svakog lovca. Konstatovan je i sve veći broj šakala koji nanose veliku štetu ostaloj divljači, te je predloženo da se postigne dogovor sa okolnim lovačkim društvima da se usklade akcije za uništavanje ove vrste štetočina.

            S obzirom da u njihovom lovištu postoje lovno-tehnički objekti, Gardinovčani su odlučili da postojeće poprave i da do početka lovne sezone izgrade po pet hranilišta za nisku i visoku divljač. Ovu odluku je pozdravio Marko Tica, rekavši da je zadovoljan načinom na koji gardinovački lovci gazduju i da je obaveza svakog lovca da učestvuje u izgradnji lovno-tehničkih objekata. Što se tiče rasporeda lovova upozorio je da je potrebno, nakon nekoliko lovova, utvrditi brojno stanje divljači i eventualno u skladu sa tim prilagoditi broj lovnih dana. Takođe je istakao,da je šakal sve brojniji na prostoru kojim upravlja Lovačko udruženja „Šajkaška“, čiji je član i Lovačko društvo „Zec“, da je već odstreljeno 11 šakala i da je potrebno tokom zime organizovati što više lovova na ovog predatora.

Autor: Mirko Žigić
Datum: 24, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *