Da šalteri ne budu bauk za građane

ŽABALJ: U opštini Žabalj se razgovaralo o poboljšanju stepena komunikacije sa građanima, i da opština kao servis građana što jednostavnije pomogne strankam da otklone famu o „zastrašujućim“ šalterima i o upućivanju sa jednog na drugi. Jednom takvom radnom sastanku, gde su bili prisutni svi šefovi relevantnih službi opštine, javnih preduzeća i Fonda za razvoj poljoprivrede, prisustvovali su gosti iz opštine Inđija i Regionalne Razvojne agencije „Bačka“, koji su svojim iskustvom spremni da pomognu u postizanju takvog nivoa usluga, kako bi građani što brže i bez većih komplikacija završavali neke poslove koje su danima odlagali, a sve zbog tradicionalne averzije prema šalterima.

opstina zabalj

 

Dragana Ivetić, Dragana Maričić i Mile Bodrožić iz inđijske opštine, i Nikolina Pupavac iz Regionalne Razvojne agencije „Bačka“ su svojim izlaganjem približili tematiku Žabaljcima, koji su čvrsto rešili da savremeni sistem komunikacije što pre stigne do građana, i budu jedna od samo 3-4 opštine u Vojvodini koja to stavlja u prioritet.
Uslužni centar u opštini Inđija po sistemu „Elektronska opština“ počeo je da radi još 2001. godine i daleko je odmakao u tome, a po reagovanju građana to je bio pravi poduhvat lokalne uprave, jer čak 96,9% građana je zadovoljno ponuđenim rešenjima. Opština Žabalj je već realizovala neke projekte slične inđijskim, a do sada je urađeno oko 20% od planiranog, a najviše se postiglo na boljem funkcionisanju šalter sale, i na elektronskim sednicama opštinskog veća.

opstina zabaljŠta je cilj uspostavljanja ovog savremenog sistema komunikacije sa građanima? U prvom redu je to, da sve bude na jednom mestu. Insistira se na udobnosti, na što civilizovanijem odnosu prema strankama, preporučuje se kontakt licem u lice, a sve to treba da prati kontrola rada, a potom slede komentari građana, što bi bilo i najvažnije u svemu. Uslov za uspešnost su softverska i kadrovska rešenja, kao i kvalitetna obuka kadrova.
Sistem nazvan „48 sati“ je nešto što će građani sigurno pozdraviti, jer je u pitanju prijem zahteva, kao i pitanja predsedniku opštine. Žabalj to već ima u izvesnom obliku, ali sve to treba još dorađivati. Ovaj sistem je osmišljen u Inđiji i prvi je bio u Evropi! U Americi postoji nešto slično, a sve ovo je prilagođeno našim osobenostima i uslovima. Insistira se na komunikaciji građana sa predsednikom i sa javnim preduzećima. Šetanje od šaltera do šaltera mora biti potpuno eliminisano, jer će se sve raditi centralizovano, na jednom mestu. opstina zabaljPoenta svega je, da u roku od 48 sati, mora stići odgovor onom građaninu koji je postavio neko pitanje, ili je istakao problem.

Praćenje rada ovog sistema, izražavanjem neke statistike, je veoma važno, kao i afirmisanje učinjenog putem fotografija na sajtu opštine.
Kakvi su benefiti ovih savremenih poduhvata: Građani efikasnije rešavaju svoje probleme koji su za njih najvažniji, lokalna uprava štedi čak 15% svojih sredstava, i raste poverenje građana u istu. Evidentiraju se komunalni problemi i kontroliše se rad javnih preduzeća. U inđiji je, na primer, od početka do sada primljeno čak 25.513 zahteva, a rešeno je je 90%. Od toga, 80% se odnosi na javna prreduzeća. Veliki broj zahteva se upućuje putem interneta i e-mail sistemom.

Izvor: zabalj.rs

Autor: Zdravko Siriški
Datum: 02, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *