Olako zaboravljamo studente

ŽABALJ: Ništa novo. Onog momenta kada svoj zdravstveni karton premestite iz svog mesta stanovanja u studentsku ambulantu nekog od univerzitetskih centara u zemlji Srbiji, vi gubite svaku vezu sa svojom sredinom iz koje ste ponosno pošli u avanturu, zvanu studije. Jedna okrutna istina koja ne mimoilazi ni Žabalj, ne godinama – nego decenijama.

Cedomir Bozic Zabalj studenti

 

O akademskim građanima koji su pošli u svet po dragoceno znanje, više niko ne pita, u lokalnim samoupravama se ni nezna koji je to broj, ko šta studira, , koliko agronoma, inženjera, lekara ili profesora možemo očekivati da se vrati kući za 4-5 ili obično više godina.! I što je najgore, da li su oni uopšte i potrebni svom Žablju, Čurugu, Đurđevu, Gospođincima…? Na inicijativu predsednika opštine Žabalj Čedomira Božića i Nikole Rajina iz Kancelarije za mlade, osmišljen je jedan neformalni susret sa studentima ove opštine sa ciljem da se vidi šta je to što će bar malo (a što da ne i značajno) poboljšati njihov status u sopstvenoj sredini. Značajnu ulogu u ovoj prvoj komunikaciji sa studentima imali su Zoran Subotički i Goran Sadžakov iz „Lider neta“ iz Bečeja, koji rade na umrežavanju svih studenata u jednu bazu podataka.

zabalj studentiNa prvi susret ove vrste okupilo se ni malo ni puno studenata. Njih dvadesetak. Za prvi put dovoljno. Sigurno je jedno, da kada o sadržini i tematici ovog skupa saznaju ostali studenti ( i dalje ne znamo koji je to broj) – biće im mala i Velika sala opštine!
Zoran Subotički je izuzetno nadahnuto i šarmantno svojom pričom uveo studente u temu o njihovom statusu, od onog trenutka, od kada upišu neki od fakulteta, jer sve što rođena sredina učini za njih je neka stipendija ili subvencija za mesečne karte. I to je sve. A u želji da neka sredina krene makar malo napred, u susret događajima koji nam predstoje (Evropa itd.), ne
može bez visokoobrazovanog kadra.
Predsednik opštine Čedomir Božić je posebno istakao potrebu potpunog zaokreta u odnosu prema akademskim građanima ove opštine.

zabalj studentiPotrebno je pružiti im punu pažnju i pomoć u njihovom pozitivnom okupljanju u cilju organizovanja mnogih vidova aktivnosti, bilo to iz oblasti kulture, sporta, zabave, turističkog sadržaja…Vrata ove opštine moraju biti otvorena visoko intelektualnom potencijalu, i ta okolnost se ne sme zanemariti u narednim raspodelama sredstava iz budžeta, gde će se sigurno vršiti racionalna selekcija dodele para raznim udruženjima koja su dobijala do sada novac za više nego banalne manifestacije koje ničim ne doprinose u afirmaciji žabaljske opštine. Ovaj susret sa studentima je trajao skoro tri sata, i nije priča dopričana do kraja.

Postoje konkretni zahtevi za osnovnim uslovima kako bi lokalni studenti započeli svoje aktivnosti po principu nekog zavičajnog kluba. Prvo na čemu će se raditi je obezbeđenje prostora gde bi se sve to radilo, a akademci će se već sami organizovati da se okupe u što većem broju i da počnu da rade u korist svog mesta ali i sebe.

Izvor: zabalj.rs

Autor: Zdravko Siriški
Datum: 27, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *