Tri udruženja žena predstavljala opštinu Žabalj

KIKINDA, ŽABALJ: Na Sajmu stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, održanom u subotu 21. septembra 2013. godine na Trgu srpskih dobrovoljaca u Kikindi, opštinu Žabalj predstavila su tri udruženja koja okupljaju seoske žene: Udruženje žena Žabalj, Udruženje žena „Olorija“ iz Đurđeva i Etno udruženje „Sablija“ iz Žablja. I one su izložile mnogo zanimljivih ukrasnih i upotrebnih predmeta koje su same izradile.

 

udruzenje zena zabalj

 

Najstarije, Udruženje žena Žabalj osnovano je 1972. godine i prošle godine obeležile su 40 godina postojanja. Sarađuju sa 25 udruženja iz opštine Žabalj, Bačke, Banata i Srema. Predsednica je Novka Radin. Do sada su svoje radove izlagale širom Srbije (Subotica, Sombor, Novi Sad, Žabalj, Niška Banja, Vrnjačka Banja…). Za izbor suvenira dali su mali damski suncobran i jedva čekaju da čuju kako je ocenjen.

 

olorija udruzenje zena djurdjevo


Gospođa Verica Đurić je članica Udruženja žena „Olorija“ iz Đurđeva. Ovo je mlado udruženje, osnovano tek pre dve godine. Bili su do sada sa svojim radovima na izložbama u Subotici, Inđiji, Ruskom Krsturu, Žablju, Đurđevu… Sastaju se četvrtkom kada se najviše druže i izrađuju ručne radove. Ova druženja im mnogo znače da prekraćuju penzionerske dane. Za izbor suvenira Verica je dala svoj rad, zavesu „Dva anđela“. Za svoje ručne radove do sada je nekoliko puta nagrađivana.

 

sablia udruzenje zena zabalj


Jelica Boškov Popović je predsednica Etno udruženja „Sablija“ iz Žablja, osnovanog pre godinu dana. Naziv je dobio po prvom imenu Žablja. Osnovani su s ciljem da budu čuvari tradicije i da mlađima prenesu svoja znanja i umeća. Ovo im je prva ozbiljnija manifestacija. Za naj suvenir Vojvodine ustupila je svoj rad koji je nazvala „Žabaljski pačvorak“ a naučila je da ga izrađuje od svoje bake. To je, zapravo, ukrasni jastučić izrađen od starih krpica koje se ne mogu koristiti čak ni za izradu krpara. Na taj način se izrađuju i sedalice za stolice kao i neki slični predmeti. „Velika i duga ekonomska kriza uči nas da štedimo i da ništa nije za bacanje jer se sve može upotrebiti“ – rekla nam je Jelica. Najveća im je želja da od opštine ili mesne zajednice dobile prostor gde bi radile, ali i otvorile školiocu u kojoj bi zainteresovanu decu podučavale ručnim radovima i starim zanatima. Poželimo im u tome mnogo uspeha!

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 23, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *