U Kikindi održan Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine

KIKINDA: Šajkašanke i Gardinovčanke predstavljale Opštinu Titel na Sajmu stvaralaštva seoskih žena Vojvodine u Kikindi

 

sajam stvaralastva seoskih zena kikinda

 

Kikindski Trg srpskih dobrovoljaca bio je u subotu 21. septembra 2013. godine Vojvodina u malom ili, još bolje, Evropa u malom, jer se na njemu održavao Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine. Ova manifestacija, posvećena položaju, radu i stvaralaštvu seoskih žena kao i ravnopravnosti polova, održava se već pet godina i to svaki put u drugom gradu Vojvodine. Ovoga puta u Kikindi su se okupila udruženja žena iz svih 45 opština Vojvodine kao i iz Mađarske, Rumunije i još nekih evropskih zemalja. Šarenilo kultura, raznovrsnost ideja, vrednost izloženih predmeta pokazuju koliko je neiscrpan potencijal ove grupacije stanovništva. Opštinu Titel predstavljali su Aktiv žena KUD-a „Šajkaš“ i Građanski fond „Etnos“ iz Šajkaša te Udruženje žena „Dren“ iz Gardinovaca. Nezvanično, na manifestaciji je učestvovao i slikar Miroslav-Mića Krunić iz Mošorina sa svojim uljima na platnu.

 

slike mica krunic


Gardinovčanke i Šajkašanke su na zajedničkom štandu izložile razne ukrasne i upotrebne predmete, više vrsta kolača, zimnicu, čajeve i kreme od lekovitog bilja, ručne radove i još mnogo toga što su proizvele kod svojih kuća. Izložba je bila i prodajnog karaktera pa su nešto novca i zaradile da pokriju materijalne troškove, kako kažu. Svaka ekipa je dala po jedan predmet za izbor suvenira pod motom „Mojih ruku delo“.

 

aktiv zena kud sajkas kikinda


– Završena je i peta manifestacija posvećena životu i radu seoskih žena i Šajkašanke i Gardinovčanke su učestvovale na svima. Mnogo je novih ideja, a posebno mi se dopada izbor suvenira. To će motivisati žene da budu još kreativnije. Svaka manifestacija je sve bolje organizovana, izloženi predmeti su sve kvalitetniji a ideje raznovrsnije. Posebno očekujem pomak u kvalitetu predmeta predloženih za suvenire na narednoj manifestaciji – istakla je Mira Sabovljev, rukovodilac šajkaškog Aktiva.

 

udruzenje zena dren gardinovci


I Dominka Arsić, predsednica gardinovačkog Udruženja, u osnovu se slaže da je svake godine sve bolja ponuda radova i ideja a naročito primene prirodnog materijala. „Posebnmo bih istakla izvanrednu saradnju između našeg i šajkaškog aktiva koja može biti primer za celu opštinu pa i šire. Jednostavno, mi bez njih ne možemo, kao ni one bez nas. Kad su kakva druženja, a ona su česta, mi prvo pozovemo njih, a tako i one nas. Kao da smo se posestrimile“ – kaže na kraju gospođa Arsić.

 

udruzenje zena sajkas gardinovci kikinda


Dok su jedne dežurale pored štandova, druge su obilazile centar Kikinde, u prvom redu Gradski muzej da vide ostatke mamutice Kike a potom i Sajam cveća u dvorištu Kurije. Mnogima je ovo bio prvi boravak u Kikindi i svi su oduševljeni njenom lepotom.
Najveću zahvalnost svi duguju opštini Titel koja je obezbedila autobuski prevoz za odlazak na Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine u najvećem gradu severnog Banata, prelepoj Kikindi.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 23, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *