Folksdojčerima zemlja isplaćena

„Novosti“ istražuju zbog čega folksdojčeri poslednjih godina sve češće dolaze u Vojvodinu. Podunavski Nemci traže vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata. U poslkednjih nekoliko godina predstavnici raznih udruženja folksdojčera i podunavskih Nemaca, koji su posle Drugog svetskog rata proglašeni nepoželjnima i otišli u Nemačku, traže da im se vrati imovina. Sve češće dolaze u Novi Sad, Bački Jarak, Monoštor i Sremsku Mitrovicu, traže da ih ovdašnji sudovi rehabilituju i vrate oduzetu imovinu, dok lokalno stanovništvo strepi.

 

Član Komisije Vlade Srbije za pitanje ratnih odšteta Dragan Novović kaže da građani Srbije ne bi trebalo da strahuju.

– Čak i oni koji budu rehabilitovani moraće da donesu dokaz da nisu naplatili vrednost zemlje koja im je ovde ostala – objašnjava Novović. – Nemačka je 1953. godine donela zakon o obeštećenju po kojem je obezbeđena isplata naknade za sve državljane Republike Nemačke koji su, između ostalog, proterani iz Jugoslavije. Svako ko se između 1953. i 1973. godine prijavio nemačkim vlastima dobio je isplatu u novcu za imovinu koja mu je oduzeta, odnosno ostala u Jugoslaviji.

Ukoliko bi se neko vratio sa dokumentacijom da mu je zemljište oduzeto, pa pored zahteva za rehabilitaciju tražio zemljište ili naknadu u novcu, napominje Novović, bio bi odbijen.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu novosti.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 08, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *